Svijet

izbori kreću u ponedjeljak

Draghi i Berlusconi u borbi za dužnost predsjednika Italije

Ako Draghi ostane premijer, postoje mnoga druga imena u skupini koja bi mogla dati šefa države, a među njima su povjerenik Europske komisije i bivši premijer Paolo Gentiloni, bivši premijer socijalist Giuliano Amato te bivša ministrica pravosuđa Marta Cartabia koja bi mogla biti prva žena za kormilom Talijanske Republike


 
1 min
HINA

Ako Draghi ostane premijer, postoje mnoga druga imena u skupini koja bi mogla dati šefa države, a među njima su povjerenik Europske komisije i bivši premijer Paolo Gentiloni, bivši premijer socijalist Giuliano Amato te bivša ministrica pravosuđa Marta Cartabia koja bi mogla biti prva žena za kormilom Talijanske Republike

Talijanski parlament počinje u ponedjeljak izbor novog predsjednika države u glasanju koje nalikuje na igru "glazbenih stolica". Aktualni premijer Mario Draghi i bivši Silvio Berlusconi najčešće se spominju kao glavni kandidati. 

I dok se pregovori u kuloarima zahuktavaju iz tjedna u tjedan, milijarder Silvio Berlusconi provodi žustru kampanju šarmiranja ne prezajući ni od toga da se hvali onime čime bi se drugi stidjeli - svojim razvratnim "bunga bunga" zabavama.

Bivši premijer (85) dugo već teži karijeru okruniti predsjedničkom dužnošću, no većina promatrača ne vjeruje da će prikupiti dovoljno glasova.

Opće je poznato da je ishod tajnog glasanja za sedmogodišnju dužnost predsjednika Talijanske Republike teško predvidjeti.

Iako je riječ o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, predsjednik Italije ima znatne ovlasti u vrijeme političkih kriza - od raspuštanja parlamenta do odabira novog premijera i odbijanja mandata krhkim koalicijama.

A Italiji je više nego ikada potrebna stabilna osoba jer se raznorodne stranke u koalicijskoj vladi premijera Draghija već trve zbog izbora iduće godine i mogući kaos lako bi mogao ugroziti korištenje dragocjenog novca iz europskog fonda za oporavak.

"Ovo su ključni i vrlo složeni izbori jer su sve političke stranke slabe i krajnje razmrvljene", kaže Giovanni Orsina, ravnatelj fakulteta javnih politika i upravljanja "Luiss School of Government" u Rimu.

Poput potresa

Vodeći talijanski dnevnik Corriere della Sera upozorio je u četvrtak da bi glasanje moglo "zatresti vladu poput potresa" jer se Italija bori s novim valom koronavirusa što ugrožava oporavak od recesije izazvane 'lockdownom' iz 2020.

U ponedjeljak počinje glasati nešto više od 1000 senatora, zastupnika i predstavnika regija, a kandidati moraju osigurati dvije trećine glasova u prva tri kruga ili nakon toga apsolutnu većinu.

Zbog mjera održavanja fizičkog razmaka, svaki krug trajat će jedan dan, a službenih kandidata nema.

Bivši predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi (74), nagovijestio je da je zainteresiran, no uspije li ući u rimsku palaču Quirinale - nekadašnje papinsko sjedište - morat će napustiti vladu i to vrlo osjetljivom trenutku.

Kandidati za šefa države

Ako Draghi ostane premijer, postoje mnoga druga imena u skupini koja bi mogla dati šefa države, a među njima su povjerenik Europske komisije i bivši premijer Paolo Gentiloni, bivši premijer socijalist Giuliano Amato te bivša ministrica pravosuđa Marta Cartabia koja bi mogla biti prva žena za kormilom Talijanske Republike.


Nastavite čitati

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Svijet
 

Messi: Copa Americe je u fokusu, SP nije

„Daleko je taj turnir, tri godine su puno, pogotovo kada imate godina kao i ja. Trenutačno mi je u fokusu nastup na Copa Americi, a o SP-u ćemo razmišljati, ozbiljno ili ne, nakon toga“, dodao je Messi koji je u 176 nastupa za argentinsku reprezentaciju postigao 104 gola te je njen rekorder

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.