Svijet

POSREDOVANJE U SMIRIVANJU NAPETOSTI

Erdogan ponudio posredovati između Ukrajine i Rusije u mirnom rješavanju krize

Erdogan je sukobljene strane pozvao na suzdržanost i na mirno rješavanje krize, dijelom izazvane gomilanjem ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Turska, članica NATO saveza, nastoji istodobno održavati dobre odnose s obje zemlje


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Erdogan je sukobljene strane pozvao na suzdržanost i na mirno rješavanje krize, dijelom izazvane gomilanjem ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Turska, članica NATO saveza, nastoji istodobno održavati dobre odnose s obje zemlje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u četvrtak da se u Turskoj održe pregovori između Ukrajine i Rusije kako bi se pokušale smiriti napetosti između te dvije zemlje.

„Bilo bi nam drago održati pregovore na razini čelnika ili na tehničkoj razini", rekao je Erdogan na konferenciji za medije s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

-Ankara podržava teritorijalni integritet svog „strateškog partnera“ Ukrajine, koji uključuje i Krimski poluotok, trenutno pod vlašću Rusije, dodao je.

Zelenskij je zahvalio Erdoganu za njegove napore i rekao da je Erdoganov posjet pokazao da je Turska „prijatelj Ukrajine“.

Erdogan je sukobljene strane pozvao na suzdržanost i na mirno rješavanje krize, dijelom izazvane gomilanjem ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Moskva i dalje  poriče da namjera izvršiti invaziju. 

Međutim, zapadne su zemlje skeptične i tvrde da Rusija već godinama nezakonito okupira Krim i potpaljuje sukobe na istoku Ukrajine između vlade i proruskih separatista.

Još prije svog posjeta u četvrtak, Erdogan je već ponudio ugostiti vođe Ukrajine i Rusije radi mirovnih pregovora.

Kijev je poziv prihvatio, no iz Moskve nema vijesti.

Erdogan je posebno pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ankaru na razgovor u četiri oka, što Moskva još uvijek nije potvrdila.

Turska, članica NATO saveza, nastoji istodobno održavati dobre odnose s obje zemlje.


Nastavite čitati

Svijet
 

Meta odgodila pokretanje novog softvera umjetne inteligencije u Europi

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak. Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošlog tjedna podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali ovu tvrtku zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.