Svijet

dagnje, kamenice...

EU i SAD nakon deset godina obnovili trgovinu školjkašima

EU i SAD dogovorili su od kraja veljače ponovno pokretanje trgovine dagnjama i kamenicama, nakon što je ona bila prekinuta duže od desetljeća, što označava još jedan korak u poboljšanju transatlantskih odnosa


 
2 min
HINA

EU i SAD dogovorili su od kraja veljače ponovno pokretanje trgovine dagnjama i kamenicama, nakon što je ona bila prekinuta duže od desetljeća, što označava još jedan korak u poboljšanju transatlantskih odnosa

EU i SAD dogovorili su od kraja veljače ponovno pokretanje trgovine dagnjama i kamenicama, nakon što je ona bila prekinuta duže od desetljeća, što označava još jedan korak u poboljšanju transatlantskih odnosa.

Trgovina školjkašima između SAD-a i EU-a prekinuta je bila 2011. zbog razlika u propisima o sigurnosti hrane, a ta transatlantska trgovina prvo će se obnoviti iz Nizozemske i Španjolske te američkih saveznih država Massachusetts i Washingtona.

Proizvođači školjaka u drugim državama SAD-a i članicama EU-a mogu podnijeti zahtjev za izvozno odobrenje prema sporazumu kroz pojednostavljeni regulatorni proces, koji su uspostavile američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i Opća uprava Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, poznat kao DG SANTE.

Ured američkog trgovinskog predstavništva objavio je da su dvije strane zaključile pregovore u petak. Europska komisija, koja nadgleda inozemnu trgovinu za 27 članica EU-a, poručila je da je sada donesena sva odgovarajuća regulativa.

EU povjerenik nadležan za trgovinu Valdis Dombrovskis priopćio je da su obje strane naporno radile na rješavanju tog dugotrajnog problema.

Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai ocijenila je da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u američko-europskim trgovinskim odnosima.

U 2020. godini SAD je bio jedna od najvećih izvoznika morskih plodova, s globalnom prodajom vrijednom 4,5 milijardi dolara. Prošle godine izvezao je u EU morskih plodova u vrijednosti većoj od 900 milijuna dolara

Od dolaska administracije Joe Bidena, SAD i EU su okončali nesporazume oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing, kao i oko čelika i aluminija te su uspostavili forum za koordinaciju oko tehnologije.

Nakon što je Biden postao američki predsjednik, EU je također ukinuo i carine na američke jastoge, a zauzvrat je SAD smanjio carine na EU izvoz niza proizvoda, od keramike do pripremljenih obroka, godišnje vrijedan 200 milijuna dolara.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.