Svijet

već 25. lipnja

EU započinje pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom

Komisija je prije tjedan dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti oko početka pregovora


 
1 min
HINA
Ilustracija Pixabay

Komisija je prije tjedan dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti oko početka pregovora

Veleposlanici Europske unije formalno su se jučer složili o početku pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, priopćilo je belgijsko predsjedništvo EU-a, dodajući da će se to dogoditi na međuvladinim konferencijama 25. lipnja.

Belgija, koja šestomjesečno predsjeda EU-om, objavila je na društvenoj mreži X da bi odluku trebali službeno odobriti ministri financija i gospodarstva koji će se sastati idućeg petka.

Otvaranje pregovora s Europskom unijom bilo bi poticaj za moral Ukrajine dok ruske snage napreduju u regiji Donjeck i otvaraju novu frontu u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Sporazum znači da je Mađarska za sada odustala od svog protivljenja približavanju Ukrajine članstvu u EU. Budimpešta, koja ima bliske veze s Moskvom, rekla je da sumnja u procjenu Europske komisije da je Ukrajina spremna.

Komisija je prije tjedan dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti oko početka pregovora.

Belgija i Komisija željele su postići dogovor prije nego što Mađarska od 1. srpnja preuzme rotirajuće predsjedanje na šest mjeseci.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u tjednima nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., a četiri mjeseca kasnije dobila je status kandidata.


Nastavite čitati

Svijet
 

Rusija zauzela selo u istočnoj Ukrajini

Selo se nalazi u području južne bojišnice, blizu regije Zaporižja, a ukrajinska vojska ga je ponovno osvojila za vrijeme protuofenzive godine 2023. Ruske trupe u međuvremenu su ondje napredovale na osi jug-sjever, duž rijeke Mokri Jali

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.