Svijet

EU protiv nasiljla nad ženama

Europska komisija predlaže direktivu za kriminalizaciju nasilja nad ženama

Europska komisija predlaže kriminalizaciju silovanja, kao seksualnog čina bez pristanka, u svim državama članicama. Time se uvažava činjenica da, iako je silovanje kriminalizirano u svim državama članicama, u njih 18 potrebna je uporaba sile kako bi ono bilo kažnjivo


 
4 min
HINA
EPA/RAMON VAN FLYMEN

Europska komisija predlaže kriminalizaciju silovanja, kao seksualnog čina bez pristanka, u svim državama članicama. Time se uvažava činjenica da, iako je silovanje kriminalizirano u svim državama članicama, u njih 18 potrebna je uporaba sile kako bi ono bilo kažnjivo

Europska komisija danas je predložila direktivu kojom će se na razini EU-a kriminalizirati silovanje na temelju nedostatka pristanka, genitalno sakaćenje žena, uhođenje i uznemiravanje na internetu, te poticanje na nasilje ili mržnju na internetu.

Kaznena djela obuhvaćena pojmom nasilja nad ženama i djevojčicama teža su kaznena djela u velikoj većini država članica.

Međutim, tijekom pripremnog rada Komisije pokazalo se da postoje nedostaci u nacionalnom zakonodavstvu i stoga Komisija predlaže usklađenu kriminalizaciju kaznenih djela navedenih u nastavku u cijelom EU-u.

U 18 članica EU potrebna je uporaba sile kako bi silovanje bilo kažnjivo

U skladu sa stajalištem međunarodnih tijela za ljudska prava, uključujući Vijeće Europe, Komisija predlaže kriminalizaciju silovanja, kao seksualnog čina bez pristanka, u svim državama članicama.

Time se uvažava činjenica da, iako je silovanje kriminalizirano u svim državama članicama, u njih 18 potrebna je uporaba sile kako bi ono bilo kažnjivo.

U nacionalnim pravnim sustavima rijetko postoje posebne odredbe o uhođenju na internetu.

Riječ je o modernom obliku nasilja koje se često provodi nad članovima obitelji ili bivšim partnerima kako bi se povećali kontrola i nadzor.

Zbog razvoja digitalnih alata tim se djelima mogu kontrolirati svi aspekti života osobe na koju se takva aktivnost odnosi.

Cyberbullying kažnjiv u samo čeiri države EU

Uznemiravanje na internetu, koje je trenutačno uključeno u zakonodavstvo u samo četiri države članice, obuhvaća prijetnje, uvrede ili drugo uvredljivo ponašanje upućeno pojedincima, posebno ženama i djevojčicama, koje se obično događa na društvenim mrežama ili putem drugih internetskih usluga.

Nasilje na internetu posebno utječe na žene koje su aktivne u javnom životu, primjerice na političarke, novinarke i braniteljice ljudskih prava.

U prijedlogu se uznemiravanje na internetu kriminalizira ako se njime može nanijeti znatna psihološka šteta i ako se radi o opsežnim napadima.

Dijeljenje intimnih fotografija bez pristanka izričito je kriminalizirano u 10 država članica. Objavljivanje takvog materijala na internetu može biti vrlo štetno za pogođenu osobu jer se on može brzo, lako i opsežno distribuirati i širiti, a usto je riječ o sadržaju intimne prirode.

Kako bi se riješio problem znatnog povećanja javnog poticanja na nasilje i mržnju na internetu na temelju spola ili roda, a posebno mizogino poticanje na mržnju ili nasilje, u prijedlogu Komisije utvrđuju se minimalna pravila za definiranje i kazne za tu vrstu kaznenih djela nasilja na internetu.

Za sakaćenje ženskih spolnih organa 5 godina zatvora

Sakaćenje ženskih spolnih organa izričito se navodi u kaznenom pravu 18 država članica, a u ostalim državama članicama obuhvaćeno je općim kaznenim djelima kao što su tjelesna ozljeda, sakaćenje i kaznena djela protiv zdravlja.

Sakaćenje ženskih spolnih organa izrabljivačka je praksa kojom se žrtvama nanosi nepopravljiva šteta, a provodi se radi očuvanja i jačanja dominantnog položaja nad ženama i djevojčicama i kontrole nad njihovom seksualnošću.

U prijedlogu se uvode i potrebne izmjene Direktive o suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece, kojom se utvrđuje poseban okvir za svu djecu.

Za silovanje djece predlaže se zatvorska kazna od najmanje 12 godina

Komisija predlaže da se za silovanje predvide minimalne zatvorske kazne od osam godina, za sakaćenje ženskih spolnih organa 5 godina, za uhođenje na internetu 2 godine, za dijeljenje intimnih fotografija bez pristanka i uznemiravanje na internetu godinu dana, za poticanje na nasilje ili mržnju na internetu 2 godine.

Predložene kazne, ako se usvoje, bile bi minimalne u cijeloj Uniji, a države članice i dalje mogu propisati više maksimalne kazne.

“Previše je žena i djevojčica žrtava silovanja, uznemiravanja ili zlostavljanja. To se u modernoj Europi ne smije događati. Nažalost, stanje se ne popravlja dovoljno brzo, a slučajevi nasilja na internetu u vrtoglavom su porastu. Danas prvi put predlažemo propis na razini EU-a za borbu protiv nasilja nad ženama”, izjavila je Vera Jourova, potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost.

Komisija iznosi procjenu da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji pogađaju svaku treću ženu u EU-u. Svaka druga žena doživjela je spolno uznemiravanje. Svaka je dvadeseta žena silovana.  Svaka druga mlada žena doživjela je rodno uvjetovano nasilje na internetu. Žene doživljavaju i nasilje na radnom mjestu: oko trećine žena u EU-u koje su se suočile sa spolnim uznemiravanjem doživjelo ga je na radnom mjestu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.