Svijet

Oštre kritike upućene Rusiji

Europski parlament: Europa mora prestati kupnjom plina financirati ruski ratni stroj

„Jasno je da mi financiramo rat. Stvarnost je ta da mi financiramo propagandu i diktaturu i mi također financiramo ratne zločince u Moskvi“, kazao je Weber i dodao da treba prestati s uvozom plina iz Rusije


 
4 min
HINA

„Jasno je da mi financiramo rat. Stvarnost je ta da mi financiramo propagandu i diktaturu i mi također financiramo ratne zločince u Moskvi“, kazao je Weber i dodao da treba prestati s uvozom plina iz Rusije

Europa treba prestati biti ovisna o ruskom plinu čijom kupnjom financira ruski ratni stroj u njegovoj invaziji na Ukrajinu, te postati autonomna na polju energetike, gospodarstva i sigurnosti, složili su se europarlamentarci u srijedu.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu, zastupnici su raspravljali o ishodu neformalnog sastanka na vrhu održanog 10. i 11. ožujka i prioritetima za sastanak Europskog vijeća 24. i 25. ožujka.

„Kada govorimo o našim slabostima, prvo je to slabost na energetskom planu. Mi želimo biti neovisni u budućnosti, ali moramo odmah poduzeti mjere kako bismo povećali našu neovisnost i kako bismo prestali biti ovisni o fosilnim gorivima,“, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

On je dodao da je također potrebno raditi na jačanju obrambenih sposobnosti Europe, ali i jačanju gospodarstva.

„Mi smo uspjeli odgovoriti Rusiji jer predstavljamo snažnu gospodarsku uniju, ali moramo biti isto tako svjesni da imamo slabosti koje moramo ispraviti“, dodao je Michel.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će u četvrtak razgovarati s američkim predsjednikom Joe Bidenom o isporuci ukapljenog plina kako bi se osigurala opskrba Europe za iduće dvije zime.

"Jači smo kad koristimo ono što nudi naše jedinstveno tržište, a ako pokazujemo solidarnost, možemo zajedno djelovati i to prvenstveno u području visokih i fluktuirajućih nestabilnih cijena plina", rekla je von der Leyen

Dodala je da je upravo zato Komisija predložila mjere koje će omogućiti znatno smanjenje uvoza plina iz Rusije.

„To je jako ambiciozno, ali smatramo da to možemo postići i već smo krenuli tim putem“, poručila je von der Leyen.

Europska komisija je u srijedu predložila da zemlje članice zajedničkom nabavom kupuju plin i da se uvede obveza da skladišta plina budu najmanje 80 posto popunjena prije sljedeće zime, a za naredne godine 90 posto.

Njemački zastupnik iz redova pučana Manfred Weber rekao je da se svakoga dana ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu plaća „račun za plin“ koji iznosi više od „600 milijuna eura“ i da se time financira rat.

„Jasno je da mi financiramo rat. Stvarnost je ta da mi financiramo propagandu i diktaturu i mi također financiramo ratne zločince u Moskvi“, kazao je Weber i dodao da treba prestati s uvozom plina iz Rusije.

Da je potrebno prestati financirati ruski režim kupnjom plina naglasio je i francuski zastupnik iz redova liberala Stephane Sejourne.

„U svakom slučaju, moramo prestati financirati (ruski) režim i moramo reagirati kako ne bismo imali humanitarnu katastrofu. Ovisni smo o energetskim izvorima i zbog toga moramo diversificirati našu opskrbu“, rekao je Sejourne i dodao da ne možemo na dugi rok biti ovisni o drugima. 

Iratxe Garcia Perez, španjolska zastupnica socijalista, podsjetila je da je europska čvrstina pretvorila Rusiju u „otpadnika“ i da je sada izolirana od međunarodne zajednice.

„Trebamo povećati međusobnu povezanost i povećati strateške rezerve kako bi se naša energetska otpornost povećala. To je globalna tranzicija i trebamo pojačati kapacitete obnovljivih izvora“, dodala je Garcia Perez.

Novi prioritet Europske unije mora biti okončanje rata u Ukrajini, rekao je španjolski zastupnik zelenih, Jordi Sole.

„Treba i dalje dostavljati materijalnu i humanitarnu pomoć kako bismo pomogli ukrajinskom otporu“, rekao je Sole.

Dodao je da sankcije neće spriječiti Putina, ali da će povećati cijenu „njegovog rata“.

Özlem Demirel, njemačka zastupnica krajnje ljevice, upozorila je da se patnja Ukrajinaca instrumentalizira u geopolitičke svrhe, naglasivši da se Putinov napad mora osuditi ali da "milijardama za vojnu pomoć nećemo spasiti nijednog Ukrajinca".

"Trebamo pomoći siromašnima, trebamo pomoći radnicima koji sada moraju prihvatiti veće cijene“, dodala je Demirel.

Hrvatski zastupnik iz redova pučana Karlo Ressler rekao je da se nalazimo u epohi velikih geopolitičkih promjena i epohi neizvjesnosti, a kao primjer te neizvjesnosti je naveo primjer bespilotne letjelice koja se srušila u Zagrebu prije dva tjedna.

"Zato je vrijeme da se probudimo iz nekakve uljuljkanosti. Vrijeme je za jedinstvo, vrijeme je za lojalnost u ovim najosjetljivijim trenucima za Europsku uniju. Ovo je jedna ozbiljna opomena da slobodu i mir ni na europskom kontinentu više ne možemo uzimati zdravo za gotovo", poručio je Ressler.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.