Svijet

ZA JERUZALEM I WASHINGTON "SKANDALOZNI" POTEZ

Glavni tužitelj zatražio uhidbene naloge za premijera Netanyahu i ministra obrane Izraela

"Povlačiti paralele između čelnika demokratske zemlje odlučne braniti se od prezira vrijednog terora vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni pad", rekao je ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz


 
3 min
HINA
foto: EPA/ARIEL HERMONI

"Povlačiti paralele između čelnika demokratske zemlje odlučne braniti se od prezira vrijednog terora vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni pad", rekao je ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured,  postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif - zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je potez ICC-a "skandaloznim" te naglasio da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da povrati taoce i sruši Hamas.

Kazao je da je otvorio "posebnu ratnu sobu" kako bi se suprotstavili potezu ICC-a.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz kazao je da se radi o "zločinu povijesnih razmjera".

"Povlačiti paralele između čelnika demokratske zemlje odlučne braniti se od prezira vrijednog terora vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni pad", rekao je Gantz.

Izraelski opozicijski čelnik Yair Lapid osudio je kao "katastrofu" objavu ICC-a, te je izrazio nadu da će američki Kongres osuditi potez suda.

Visoki dužnosnik Hamasa kazao je da odluka suda da zatraži uhidbene naloge i za trojicu vodećih militanata Hamsa "izjednačuje žrtvu i počinitelja".

Sami Abu Zuhri rekao je da ICC daje potporu Izraelu da nastavi s "istrebljivačkim ratom" u Gazi.

Biden: između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti

Zahtjev tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhidbenim nalozima za izraelske čelnike je "skandalozan", rekao je u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden i dodao da između Izraela i Hamasa nema "nikakvog" znaka jednakosti.

"I biti ću jasan: što god taj tužitelj insinuirao, između Izraela i Hamasa nema znaka jednakosti - baš nikakvog", rekao je Biden.

Američki državni tajnik Anthony Blinken priopćio je da SAD odbacuje zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbene naloge za izraelske dužnosnike i vođe Hamasa.
"Odbacujemo i tužiteljevo izjednačavanje Izraela s Hamasom", rekao je Blinken i istaknuo da bi odluka ICC-a o uhićenjima mogla ugroziti napore za uspostavu primirja, oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Oglasio se i američki ministar obrane Austin Lloyd koji je rekao da želi da Izrael izvodi preciznije udare kako bi se nanijelo manje šteti infrastrukturi Pojasa Gaze.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.