Svijet

TUŽNA GODIŠNJICA

Gradonačelnik Nagasakija: Nuklearno oružje je "stvarna i aktualna" prijetnja

Dana 9. kolovoza 1945. Nagasaki je zahvatio pakleni požar koji je ubio 74.000 ljudi, tri dana nakon prvog nuklearnog napada u svijetu na Hirošimu. Dva napada koje su izvele Sjedinjene Države ubrzala su kraj Drugog svjetskog rata i do danas je Japan ostao jedina zemlja koja je bila meta atomskog oružja u vrijeme rata


 
1 min
HINA
Pixabay

Dana 9. kolovoza 1945. Nagasaki je zahvatio pakleni požar koji je ubio 74.000 ljudi, tri dana nakon prvog nuklearnog napada u svijetu na Hirošimu. Dva napada koje su izvele Sjedinjene Države ubrzala su kraj Drugog svjetskog rata i do danas je Japan ostao jedina zemlja koja je bila meta atomskog oružja u vrijeme rata

Nuklearno oružje predstavlja "stvarnu i aktualnu" prijetnju otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Nagasakija u utorak, na 77. godišnjicu atomskog bombardiranja koje je razorilo taj japanski grad.

Dana 9. kolovoza 1945. Nagasaki je zahvatio pakleni požar koji je ubio 74.000 ljudi, tri dana nakon prvog nuklearnog napada u svijetu na Hirošimu.

Dva napada koje su izvele Sjedinjene Države ubrzala su kraj Drugog svjetskog rata i do danas je Japan ostao jedina zemlja koja je bila meta atomskog oružja u vrijeme rata.

Ali u utorak je gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue oglasio uzbunu. "U siječnju ove godine, čelnici Sjedinjenih Država, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Kine objavili su zajedničku izjavu kojom potvrđuju da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi", rekao je.

"Ali, već sljedećeg mjeseca Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Prijetnje nuklearnim oružjem su potresle cijeli svijet. Upotreba nuklearnog oružja nije neutemeljen strah, već stvarna i aktualna kriza", rekao je gradonačelnik Nagasakija.

Upozorio je da se to oružje može aktivirati i kao rezultat pogreške u procjeni, kvarova ili terorističkih napada.

Preživjeli iz Nagasakija, japanski i strani dužnosnici održali su tihu molitvu u 11:02, točno u trenutku kada je atomska bomba bačena na japanski lučki grad.

U subotu je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održao govor u Hirošimi na godišnjicu napada u kojem je 6. kolovoza 1945. ubijeno oko 140.000 ljudi.

Upozorio je da se "čovječanstvo igra s napunjenim oružjem" u kontekstu trenutne nuklearne krize.

Proteklih dana Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za bombardiranje najveće nuklearne elektrane u Europi Zaporižja koja se nalazi u južnoj Ukrajini.

 

(Hina) xmaš ymaš


Nastavite čitati

Svijet
 

EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA: "Oporezujte bogate i superprofite"

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone. Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini

Svijet
 

Japan se oprostio od Abea na državnom sprovodu uz cvijeće i paljbu topova

U jednom dijelu središta Tokija prosvjednici su mahali natpisima i uzvikivali da ne žele državni sprovod za Abea. Ali tisuće ožalošćenih slijevale su se na mjesto pogreba od ranog jutra, prisilivši organizatore da otvore dvoranu pola sata ranije. U roku od nekoliko sati, oko 10.000 ljudi položilo je cvijeće i poklonilo se u tihoj molitvi pred Abeovom slikom, pokazala je televizija, a mnogo ih je više čekalo u dugim redovima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.