Svijet

"GEOSTRATEŠKA NADMETANJA"

Grlić Radman: Postoji "ozbiljan potencijal" za nestabilnosti na zapadnom Balkanu

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu "ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Europe"


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu "ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Europe"

Na zapadnom Balkanu postoji "ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti" jer je to područje poligon za "geostrateška nadmetanja", kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu "ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Europe".

"Tu postoji nažalost još uvijek u stanovitom smislu ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti budući da je zapadni Balkan u stanovitom smislu također i poligon za razna geostrateška nadmetanja", kazao je novinarima Grlić Radman.

Genčovska je u tom kontekstu istaknula da je bugarsko-hrvatska suradnja u sklopu NATO-a "jako dobra" te da suradnja između članica NATO-a uvjetuje i sigurniji jugoistok Europe.

Napomenula je kako je Bugarskoj važna i Inicijativa triju mora pogotovo zbog energetske neovisnosti, istaknuvši kako ta inicijativa "dobiva puno veći značaj" i zbog rata u Ukrajini.

Grlić Radman i Genčovska istaknuli su kako su bugarsko-hrvatski odnosi tradicionalno prijateljski, da nema otvorenih pitanja te da se Bugarska i Hrvatska međusobno podržavaju za članstvo u Schengenu i OECD-u.

Šef hrvatske diplomacije ponovio je kako je Hrvatskoj važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH koji "favorizira izborni inženjering" i omogućuje bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata.

Genčovska je istaknula da Bugarska "potpuno podržava težnje Hrvatske za rješavanjem krize u Bosni i Hercegovini".

Što se tiče spora Sjeverne Makedonije i Bugarske o povijesti i identitetu, Grlić Radman je kazao kako se nada da će "Bugarska i Sjeverna Makedonija naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će omogućiti nastavak europskog puta Sjeverne Makedonije". 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.