Svijet

Rat u Ukrajini

Izrael očekuje useljenje oko 10 tisuća ukrajinskih Židova

"Ovdje ih  pozivamo u Izrael, šaljemo u hotel u obližnjem gradu, a potom vozimo autobusom u Varšavu gdje je također zakupljen hotel", objašnjava za Hinu Eric Jager, nizozemski Židov i volonter zaklade Ebenezer čija je misija imigracija u Izrael


 
2 min
HINA

"Ovdje ih  pozivamo u Izrael, šaljemo u hotel u obližnjem gradu, a potom vozimo autobusom u Varšavu gdje je također zakupljen hotel", objašnjava za Hinu Eric Jager, nizozemski Židov i volonter zaklade Ebenezer čija je misija imigracija u Izrael

Izrael očekuje useljenje oko 10 tisuća ukrajinskih Židova izbjeglih pred ruskom invazijom. Radi poticanja na 'povratak' u domovinu na granice Ukrajine stigao je niz židovskih organizacija i volontera.

"Ovdje ih  pozivamo u Izrael, šaljemo u hotel u obližnjem gradu, a potom vozimo autobusom u Varšavu gdje je također zakupljen hotel", objašnjava za Hinu Eric Jager, nizozemski Židov i volonter zaklade Ebenezer čija je misija imigracija u Izrael. 

"U Izraelu je već sve sređeno što se tiče smještaja", dodaje Nizozemac u nekadašnjem trgovačkom centru u graničnom poljskom gradu Przemyslu koji je od ruske invazije centar za pomoć izbjeglicama. 

Naglasio je da je Izrael, kao "država stvorena u kriznim okolnostima", spremna na prihvat velikog broja izbjeglica. Svjetska cionistička organizacija objavila je da u tu svrhu planira postaviti tisuću montažnih objekata u ruralnim krajevima zemlje.

U Ukrajini se Židovima smatra četrdesetak tisuća ljudi, no pravo na imigraciju u Izrael, prema Zakonu o povratku iz 1952. godine, ima oko 200 tisuća ljudi, pišu izraelski mediji. 

Židovska agencija za Izrael, organizacija koja potiče imigraciju, objavila je da je primila "poplavu zahtjeva" te da očekuje oko 10 tisuća useljenika. 

U toj se misiji, osim zaklade Ebenezer, osnovane tijekom Zaljevskog rata, udružio niz organizacija i volontera te donatora iz cijelog svijeta. 

Na ukrajinskoj granici postavljeno je šest punktova za obradu prijava za imigraciju židovskih doseljenika - osim u Poljskoj ima ih i u Moldaviji, Rumunjskoj i Mađarskoj. 

Židovskog podrijetla je i sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji se početkom mjeseca izravno pozvao Židove da ne ostanu po strani u tom sukobu. 

"Ne vidite li što se događa? Veoma je važno da vi, milijuni Židova diljem svijeta, ne ostanete tiho. Jer se nacizam rađa u tišini", rekao je tada. 

Iako je Izrael osudio rusku invaziju, ta država nije uvela ekonomske sankcije Rusiji zbog čega je dio javnosti kritizira. 

Ukrajinski veleposlanik u Izraelu krajem prošlog tjedna pozvao je tu državu da uvede sankcije, prihvati više izbjeglica i pošalje obrambeno oružje Ukrajini, prenio je Reuters.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.