Svijet

"JOŠ SVEGA NEKOLIKO TJEDANA"

Izrael tvrdi da će ciljevi ofenzive u Rafi biti uskoro postignuti

Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska. Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, kaže vojska


 
2 min
HINA

Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska. Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, kaže vojska

Izraelska vojska tvrdi da će uskoro postići ciljeve svoje ofenzive u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska.

Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, rekla je vojska u ponedjeljak.

Potrajat će svega nekoliko tjedana prije nego što vojna operacija u gradu bude završena, rekla je vojska.

Izraelska vojska pokrenula je početkom svibnja operaciju u Rafi, na granici s Egiptom. Proglasili su da im je cilj razbiti posljednje Hamasove borbene jedinice.

Ofenziva je bila međunarodno kontroverzna jer se se u to vrijeme više od jednog milijuna Palestinaca sklonilo u Rafi. Većina ih je pobjegla onamo u bijegu od rata iz drugih dijelova Pojasa Gaze. Gotovo svi ti ljudi su sada pobjegli iz grada u područje prema zapadu, gdje teško uspijevaju doći do namirnica.

Prema nepotvrđenim izvješćima vojske od ponedjeljka, izraelska vojska ubila je oko 550 boraca Hamasa u 40 dana borbi u Rafi, dok je izgubila 22 svojih vojnika.

Tijekom operacije pronašli su rasprostranjen sustav tunela, kao i velike količine oružja i eksploziva.

Barem 25 podzemnih tunela navodno prolazi preko granice s Egiptom. 

Preuzimanjem kontrole nad takozvanim Koridorom Philadelphi, uskim pojasom zemlje na teritoriju Gaze duž granice s Egiptom, Izrael je uvelike povećao svoju kontrolu nad time što ulazi i izlazi iz Gaze.

Iako to Egipat niječe, u Gazi je bila otvorena tajna da su se preko tunela krijumčarile svakodnevne namirnice, no i luksuzna dobra, na što je Hamas naplaćivao carinu.


Nastavite čitati

Svijet
 

Kremlj s oprezom reagirao na mirovni samit o Ukrajini

Volodimir Zelenskij jučer je rekao da je za sudjelovanje Moskve na budućem samitu, a nakon konferencije o miru o Ukrajini organizirane sredinom lipnja u Švicarskoj. Konferenciji je tada prisustvovalo više desetaka svjetskih čelnika, no Rusija nije bila pozvana * Zelenskij nije spominjao prekid neprijateljstava, već uspostavu "plana" * Kremlj je dosad isključivao bilo kakve mirovne pregovore sve dok Ukrajina ne napusti pet regija koje Moskva želi anektirati i dok se ne odrekne savezništva sa Zapadom. To bi, de facto značilo kapitulaciju

Svijet
 

Gareth Southgate dao ostavku

Vrijeme je za promjene i za novo poglavlje. Nedjeljno finale u Berlinu protiv Španjolske bila je moja posljednja utakmica kao izbornika Engleske. Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što nosi tri lava na svojim majicama, i bili su zaslužni za svoju zemlju na toliko načina, poručio je Southgate

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.