Svijet

kina se odmiče od putina?

Kineski ministar vanjskih poslova: Kina "nije strana" u ratu u Ukrajini


 
1 min
HINA

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te  istaknuo da njegova vlada "ne želi da sankcije utječu na Kinu".

Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom Joséom Manuelom Albaresom, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking načelno odbacuje sankcije i "Kina ima pravo zaštititi svoja legitimna prava i interese", dodao je Wang .

Sukob u Ukrajini nazvao je "proizvodom gomilanja i intenziviranja europskih sigurnosnih proturječnosti tijekom godina".

Wang se nije osvrnuo na američka izvješća da je Rusija zatražila od Kine vojnu i gospodarsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini, što je glasnogovornik njegova ministarstva prethodno nazvao "zlonamjernim" američkim dezinformacijama.

Ministarstvo nije objavilo detalje o čemu je kineski diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak sedam sati razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Njih dvojica su vodili "iskrene, duboke i konstruktivne" razgovore, uključujući i temu zategnutih odnosa između Pekinga i Washingtona oko Tajvana. S tim u vezi Yang je rekao da se američka vlada ne drži obaveze da bude suzdržana od potpore neovisnosti Tajvana. navelo je kinesko ministartsvo.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i zaprijetila je da će uzvratiti silom ako službeno proglasi neovisnost. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.