Svijet

kina se odmiče od putina?

Kineski ministar vanjskih poslova: Kina "nije strana" u ratu u Ukrajini


 
1 min
HINA

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi poručio je da njegova zemlja nije strana uključena u rat u Ukrajini te  istaknuo da njegova vlada "ne želi da sankcije utječu na Kinu".

Wang Yi je to izjavio u telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom Joséom Manuelom Albaresom, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking načelno odbacuje sankcije i "Kina ima pravo zaštititi svoja legitimna prava i interese", dodao je Wang .

Sukob u Ukrajini nazvao je "proizvodom gomilanja i intenziviranja europskih sigurnosnih proturječnosti tijekom godina".

Wang se nije osvrnuo na američka izvješća da je Rusija zatražila od Kine vojnu i gospodarsku pomoć nakon početka rata u Ukrajini, što je glasnogovornik njegova ministarstva prethodno nazvao "zlonamjernim" američkim dezinformacijama.

Ministarstvo nije objavilo detalje o čemu je kineski diplomat Yang Jiechi u ponedjeljak sedam sati razgovarao sa savjetnikom američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Njih dvojica su vodili "iskrene, duboke i konstruktivne" razgovore, uključujući i temu zategnutih odnosa između Pekinga i Washingtona oko Tajvana. S tim u vezi Yang je rekao da se američka vlada ne drži obaveze da bude suzdržana od potpore neovisnosti Tajvana. navelo je kinesko ministartsvo.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i zaprijetila je da će uzvratiti silom ako službeno proglasi neovisnost. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.