Svijet

zbog "zavjere" između Taipeija i Washingtona

Kineski premijer govorio o ujedinjenju Tajvana s Kinom

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini, poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“


 
1 min
HINA
Foto: Epa/Hina

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini, poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“

Kineski premijer Li Keqiang danas je na otvaranju Svekineske narodne skupštine govorio o "mirnom razvoju" odnosa s Tajvanom i njegovu "ujedinjenju" s Kinom, kazavši da se Peking oštro protivi separatističkim aktivnostima i inozemnim utjecajima na otoku. 

Kina Tajvan smatra svojim teritorijem te je u protekle dvije godine povećala svoju vojnu aktivnost oko otoka, tvrdeći da odgovara na „zavjeru“ između Taipeija i Washingtona, glavnog tajvanskog saveznika. 

Govoreći na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta, Li je rekao da Peking stoji iza načela „jedne Kine“ prema kojem je Tajvan dio matične Kine. 

„Nastavit ćemo unaprjeđivati mirni razvoj odnosa preko Tajvanskog tjesnaca i ujedinjenja Kine“, kazao je kineski premijer. 

„Oštro se protivimo bilo kakvoj separatističkoj aktivnosti prema 'tajvanskoj neovisnosti' te se snažno odupiremo inozemnom miješanju“.

„Svi mi, Kinezi s obje strane Tajvanskog tjesnaca, trebamo se ujediniti kako bismo radili na velikom i slavnom cilju kineskog napretka“. 

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini, poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“. 

„Tajvansko javno mnijenje snažno se protivi političkom okviru, vojnom zastrašivanju i diplomatskom pritisku koje je nametnula Kina“, objavilo je tajvansko vijeće za odnose s Kinom. 

Većina Tajvanaca ne želi biti pod vlašću autokratske Kine, piše Reuters. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti. "U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju", poručio je hrvatski predsjednik

Svijet
 

Najmanje 23 civila ubijena u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima te rekao je da je projektil napravio krater u zemlji u blizini dva reda vozila na sajmu automobila. "Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporižja na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.