Svijet

zbog "zavjere" između Taipeija i Washingtona

Kineski premijer govorio o ujedinjenju Tajvana s Kinom

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini, poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“


 
2 min
HINA
Foto: Epa/Hina

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini, poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“

Kineski premijer Li Keqiang danas je na otvaranju Svekineske narodne skupštine govorio o "mirnom razvoju" odnosa s Tajvanom i njegovu "ujedinjenju" s Kinom, kazavši da se Peking oštro protivi separatističkim aktivnostima i inozemnim utjecajima na otoku. 

Kina Tajvan smatra svojim teritorijem te je u protekle dvije godine povećala svoju vojnu aktivnost oko otoka, tvrdeći da odgovara na „zavjeru“ između Taipeija i Washingtona, glavnog tajvanskog saveznika. 

Govoreći na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta, Li je rekao da Peking stoji iza načela „jedne Kine“ prema kojem je Tajvan dio matične Kine. 

„Nastavit ćemo unaprjeđivati mirni razvoj odnosa preko Tajvanskog tjesnaca i ujedinjenja Kine“, kazao je kineski premijer. 

„Oštro se protivimo bilo kakvoj separatističkoj aktivnosti prema 'tajvanskoj neovisnosti' te se snažno odupiremo inozemnom miješanju“.

„Svi mi, Kinezi s obje strane Tajvanskog tjesnaca, trebamo se ujediniti kako bismo radili na velikom i slavnom cilju kineskog napretka“. 

Tajvanske vlasti odgovorile su Kini, poručivši joj da bi se ona trebala više orijentirati na prave probleme svog naroda i promicanju demokracije, umjesto da „potkopava međunarodna pravila i poredak“. 

„Tajvansko javno mnijenje snažno se protivi političkom okviru, vojnom zastrašivanju i diplomatskom pritisku koje je nametnula Kina“, objavilo je tajvansko vijeće za odnose s Kinom. 

Većina Tajvanaca ne želi biti pod vlašću autokratske Kine, piše Reuters. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Boatengu 200.000 eura kazne uvjetno zbog obiteljskog nasilja

Kažnjen je s 200.000 eura uvjetno zbog namjernog nanošenja fizičkih ozljeda svojoj bivšoj partnerici i majci njihovih blizanki * "Laknulo mi je što je ova višegodišnja noćna mora završila. Sada se želim koncentrirati na svoju obitelj i na nogomet", poručio Boateng preko odvjetnika

Svijet
 

Potres magnitude 7,3 pogodio sjever Čilea, nema dojava o šteti

Američki sustav upozorenja na tsunami izvijestio je da nema rizika od tsunamija nakon potresa čije je središte bilo oko 20 km (12,5 milja) južno od San Pedro de Atacame. Prema  čileanskoj Nacionalnoj službi za prevenciju i odgovor na katastrofe (SENAPRED) nije bilo neposrednih izvješća o štet

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.