Svijet

PANEL O KLIMI I OKOLIŠU

Konferencija o budućnosti Europe - zbog klimatskih promjena prijeti nam izumiranje 150 biljnih i životinjskih vrsta

Sudionici panela o klimi i okolišu na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe predstavili su preporuke koje se odnose na zaštitu okoliša. Poručili su da Europska unija mora poduzeti hitne mjere glede klimatskih promjena koje prijete izumiranju do 150 biljnih i životinjskih vrsta


 
2 min
HINA
Foto: Pixabay

Sudionici panela o klimi i okolišu na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe predstavili su preporuke koje se odnose na zaštitu okoliša. Poručili su da Europska unija mora poduzeti hitne mjere glede klimatskih promjena koje prijete izumiranju do 150 biljnih i životinjskih vrsta

Građani Europske unije na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe predložili su uvođenje novčanih kazni za zagađivače okoliša te ekološke subvencije kako bi se Europa što prije uskladila s preporukama konferencije o klimatskim promjenama COP-26.

Sudionici panela o klimi i okolišu održali su u proteklim mjesecima tri sjednice na kojima su donijeli 51 preporuku koje su jučer predstavili na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe.

Sudjelovali su predstavnici četiri panela građana, zatim predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta te nacionalnih parlamenata.

Poručili su da Europska unija mora poduzeti hitne mjere glede klimatskih promjena jer one uništavaju brojna biljna i životinjska staništa te prijete izumiranju do 150 biljnih i životinjskih vrsta.

Među tim mjerama predložene su kazne za sve zagađivače okoliša u obliku ''poreza na ugljik'' koji su predložili predstavnici francuske delegacije. Tako prikupljen novac bio bi uložen u istraživačke programe koji se bave alternativnim i obnovljivim izvorima energije.

Rješenje za smanjenje razine onečišćenja okoliša predložila je i hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak koja sudjeluje na Konferenciji kao predstavnica Europskog parlamenta.

''Treba razmisliti o osnivanju europskog registra brownfield lokacija, kao što su brojna napuštena industrijska postrojenja. Njih ima diljem Europe, a sadrže različite štetne stvari poput azbesta koje s vremenom truju naš okoliš", izjavila je Glavak.

Što se tiče gospodarenja otpadom, građani od Europske unije traže ukidanje plastične ambalaže, a zalažu se i za financijske poticaje poduzećima koja bi prešla na potpuno biorazgradive oblike ambalaže.

Veliki iskorak Europska unija bi trebala učiniti i na području prometa. Predstavnici građana žele razvoj biciklističkih staza, a zaključili su i da nema logike u tome što su avionske karte jeftinije od karata za vlak.


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.