Svijet

Najdulja engleska vladarica

Kraljica Elizabeta počela slaviti 70 godina na prijestolju

Elizabeta (95) postala je kraljica Britanije i više od 10 drugih monarhija uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland nakon smrti oca, kralja Đure VI. 6. veljače 1952. godine, dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji


 
1 min
HINA

Elizabeta (95) postala je kraljica Britanije i više od 10 drugih monarhija uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland nakon smrti oca, kralja Đure VI. 6. veljače 1952. godine, dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji

Nasmiješena britanska kraljica Elizabeta II. počela je u subotu slaviti sedam desetljeća svoje vladavine s pripadnicima lokalne zajednice u rezidenciji Sandringham na istoku Engleske.

U nedjelju će se obilježiti kraljičin platinasti jubilej, prvi nekog britanskog monarha. 

Elizabeta (95) postala je kraljica Britanije i više od 10 drugih monarhija uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland nakon smrti oca, kralja Đure VI. 6. veljače 1952. godine, dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji. 

Među kraljičinim gostima u Sandringhamu je bila Angela Wood koja je 1953. pomogla stvoriti jelo 'Coronation Chicken' na bazi curryja i majoneze za proslavu Elizabetine vladavine, a u njemu se uživa i danas. 

Kraljica, odjevena u svijetloplavu haljinu, prerezala je slavljeničku tortu koju je napravio lokalni stanovnik uz pjesmu "Congratulations" koju je izveo koncertni bend, priopćila je Buckinghamska palača.

Elizabeta je nastavila obavljati svoje službene dužnosti i kad je prešla 90 godina.

No2, rijetko je viđena u javnosti otkako je u listopadu prošle godine provela noć u bolnici zbog neodređene bolesti nakon čega su joj liječnici preporučili mirovanje.

Buckinghamska palača objavila je u petak snimku uoči nedjeljnog jubileja na kojoj promatra predmete s prethodnih kraljevskih jubileja, među njima i lepezu koju je dobila njezina praprabaka kraljica Viktorija za 50 godina na prijestolju 1887. godine, s potpisima obitelji, prijatelja i političara. 

Ironija sudbine je da Elizabeti uopće nije bilo suđeno da postane monarh po rođenju, već je postala kraljica samo zato što je njezin stric Edward VIII. abdicirao kako bi bio s razvedenom Amerikankom Wallis Simpson. 

Elizabeta je 2015. godine prestigla Viktoriju po najduljoj vladavini Britanijom u liniji čije porijeklo seže u doba normanskog kralja Vilima I. i njegova osvajanja Engleske 1066. 

Skromni događaji ovog vikenda tek su uvod u veću pompu i raskošniju ceremoniju za proslavu platinastog jubileja početkom lipnja.


FOTO: www.royal.uk

Nastavite čitati

Svijet
 

Gradonačelnik Pule u službenom posjetu Ljubljani

"Iznimno mi je drago što sam posjetio Ljubljanu koja predstavlja primjer uspješnog grada i dobre prakse na području  komunalnih djelatnosti, uređenja centra grada te zelenih politika. Razmjena iskustava od velike je važnosti, jer se primjeri prakse mogu u budućem periodu primjenjivati i kod nas te time bitno utjecati na napredak i razvoj Pule", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić

Svijet
 

Hrvatska pomaže Ukrajini s još 500.000 eura

Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman* Hrvatska i američka vlada dogovorile su potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.