Svijet

Bjeloruski predsjednik

Lukašenko: Putin je u "najboljoj formi do sada"

Zapadni čelnici sugerirali su da je Putin napravio skupu pogrešku pokretanjem invazije na Ukrajinu, tijekom koje su ruske snage pretrpjele velike gubitke, a napredovanje je nakon prvih nekoliko dana uglavnom zaustavljeno


 
2 min
HINA

Zapadni čelnici sugerirali su da je Putin napravio skupu pogrešku pokretanjem invazije na Ukrajinu, tijekom koje su ruske snage pretrpjele velike gubitke, a napredovanje je nakon prvih nekoliko dana uglavnom zaustavljeno

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zdrav i "u najboljoj formi do sada", kazao je njegov bliski saveznik bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za japansku televiziju TBS.

"On i ja nismo se susreli samo kao šefovi država, već smo u prijateljskim odnosima", kazao je Lukašenko za TBS, prenosi Reuters.

"Apsolutno sam upoznat sa svim detaljima, koliko je to moguće, državnim i osobnim", dodao je.

Rusija je i s bjeloruskog teritorija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Zapadni čelnici sugerirali su da je Putin napravio skupu pogrešku pokretanjem invazije na Ukrajinu, tijekom koje su ruske snage pretrpjele velike gubitke, a napredovanje je nakon prvih nekoliko dana uglavnom zaustavljeno.

Britanski premijer Boris Johnson sugerirao je da je Putin "iracionalan", a nizozemski premijer Mark Rutte ga je opisao kao "potpuno paranoičnog".

Lukašenko odbacuje tezu da sposobnosti Putina (69) nisu na vrhuncu.

"Zapad, i vi, trebali biste izbaciti ovu glupost, ovu fikciju iz svojih glava", rekao je japanskom novinaru Lukašenko

"Putin je apsolutno fit, u najboljoj formi do sada... To je potpuno zdrava, prisebna osoba, fizički zdrava - on je sportaš", istaknuo je Lukašenko.

"Kako se ovdje kaže – prehladit će se na svim našim sprovodima", dodao je.

Lukašenko je također izrazio žaljenje zbog raspada Sovjetskog Saveza 1991., što je više puta kazao i Putin.

"Kolaps Sovjetskog Saveza je tragedija", kazao je Lukašenko.

"Da je Sovjetski Savez preživio do danas, izbjegli bismo razne sukobe u svijetu", dodao je.

Lukašenko je poručio da je za vrijeme SSSR-a svijet bio multipolaran te je postojala ravnoteža.

"Sada je razlog za ono što se događa u svijetu unipolarnost - monopolizacija našeg planeta od strane Sjedinjenih Američkih Država", kazao je.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.