Svijet

"NEĆEMO SE DATI ZASTRAŠITI"

Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u New Yorku zbog Putinovih prijetnji

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i oča


 
1 min
HINA
FOTO: EPA/Craig Ruttle / POOL/hina

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i oča

Ministri vanjskih poslova Europske unije održat će izvanredan sastanak u New Yorku kasnije u srijedu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova borave u New Yorku na godišnjem sastanku svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell rekao je da Putinova najava mobilizacije - koja uključuje poteze za aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija i prijetnju korištenjem nuklearnog oružja za obranu Rusije - pokazuje paniku i očaj.

"Ministri moraju razgovarati o ovoj prijetnji, ponoviti kontinuiranu potporu Ukrajini i upozoriti međunarodnu zajednicu na neprihvatljivu situaciju u koju nas sve Putin stavlja", rekao je Borrell novinarima.

Rekao je da će ministri razgovarati o nastavku vojne potpore Ukrajini i daljnjim mogućim sankcijama Rusiji.

"Jasno je da Rusija želi uništiti Ukrajinu", rekao je Borrell. "Nećemo se dati zastrašiti."

Borrell je istaknuo da iako EU podržava Ukrajinu, ona "ne sudjeluje u ratu, mi nismo zaraćena strana". Rekao je da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji je također ovaj tjedan u New Yorku.


Nastavite čitati

Svijet
 

EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA: "Oporezujte bogate i superprofite"

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone. Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.