Svijet

ODGVORNI SU I "ZAPADNI KOLONIZATORI"

Moskva okrivljuje Kijev i zapad za nedaće Ukrajine u prošlom desetljeću

Rusija je svoju ocjenu stanja objavila povodom obilježavanja 10. obljetnice proeuropskih prosvjeda na kijevskom Trgu neovisnosti.


 
1 min
HINA
trg Maidan u Kijevu

Rusija je svoju ocjenu stanja objavila povodom obilježavanja 10. obljetnice proeuropskih prosvjeda na kijevskom Trgu neovisnosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova okrivilo je danas Ukrajinu i zapad za sukob s Moskvom u objavi u povodu obilježavanja 10. obljetnice proeuropskih prosvjeda na kijevskom Trgu neovisnosti.

Koristeći pogrdne izraze, glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova upitala je što je Ukrajini donio san o Europi.

"Od prosperitetne, industrijski razvijene, gusto naseljene bivše sovjetske republike, Ukrajina se pretvorila u siromašno, umiruće područje", rekla je ministrica u objavi na internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova.

Dodala je da je Ukrajina neovisnost izgubila kao posljedicu događaja iz studenoga 2013. i onih koji su uslijedili nakon toga.

"Zapadni kolonizatori određuju njezinu domaću i vanjsku politiku", napisala je Zaharova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već gotovo 21 mjesec vodi rat protiv Ukrajine da bi dijelove zemlje vratio pod kontrolu Moskve.

Takozvani euromajdanski prosvjedi, koji su kasnije u Ukrajini nazvani Revolucijom dostojanstva, počeli su 21. studenog kada su se prvi prosvjednici okupili na Majdanu (Trgu neovisnosti) u Kijevu.

Demonstrirali su protiv toga što je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pod pritiskom Moskve poništio sporazum o pridruženju zemlje EU-u. U sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno je više od 100 ljudi.

Taj će se događaj u utorak u Kijevu obilježiti sjećanjem na početak prosvjeda na kojem se očekuje dolazak međunarodnih uglednika.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.