Svijet

procijepljenost 76 posto

Njemačka odustaje od opće obveze cijepljenja

Odustaju od inicijative za uvođenje opće obveze cijepljenja za sve starije od 18 godina. Umjesto toga bi od jeseni trebala vrijediti obveza cijepljenja za starije od 50 godina


 
2 min
HINA
Pixabay

Odustaju od inicijative za uvođenje opće obveze cijepljenja za sve starije od 18 godina. Umjesto toga bi od jeseni trebala vrijediti obveza cijepljenja za starije od 50 godina

Njemačka odustaje od uvođenja obveze cijepljenja protiv koronavirusa za sve punoljetne građane, a umjesto toga bi trebala biti uvedena obveza za starije od 50, priopćeno je u ponedjeljak.

„Mi za sada odustajemo od inicijative za uvođenje opće obveze cijepljenja za sve starije od 18 godina. Umjesto toga bi od jeseni bi trebala vrijediti obveza cijepljenja za starije od 50 godina“, priopćila je grupa zastupnika okupljenih oko socijaldemokratske političarke Heike Baehrens koja se zalagala za zakonsku obvezu cijepljenja.

U prijedlogu, koji je predstavljen nakon što je postalo očito da zakon o obvezi cijepljenja za sve punoljetne građane ne bi imao većinu u Bundestagu, otvorena je mogućnost da parlament početkom rujna u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ipak glasa o obvezi cijepljenja za sve punoljetne građane.

Bundestag bi ovog tjedna trebao odlučiti o obvezi cijepljenja, a prijedlog zakona koji bi sve starije od 50 obvezao na cijepljenje mogao bi imati podršku većine zastupnika.

Općoj obvezi su se unutar koalicije socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade prije svega protivili zastupnici Liberalno-demokratske stranke.

Sama vlada, zbog neslaganja među koalicijskim strankama, nije u Bundestagu predstavila vlastiti prijedlog nego su prijedlog zakona u raspravu uveli zastupnici nevezani uz stranačku stegu.

Novi zakon previđa i uvođenje središnjeg registra cijepljenih što se smatra ustupkom demokršćanskoj Uniji CDU/CSU.  

U Njemačkoj je stopa procijepljenosti 76 posto i u usporedbi s ostalim članicama Europske unije relativno je niska.


Nastavite čitati

Svijet
 

Plenković očekuje da se izborni uspjeh Europske pučke stranke odrazi na izbor čelnih ljudi u EU-u

Najviše izgleda za šefa Komisije ima sadašnja predsjednica Ursula von der Leyen iz EPP-a, glavni favorit za predsjednika Europskog vijeća je bivši portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, dok se estonska premijerka Kaja Kallas spominje kao najizglednija kandidatkinja za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku. Mjesto predsjednika Europskog parlamenta također bi trebalo pripasti EPP-u, sadašnja predsjednica Roberta Metsola trebala bi ostati na tom mjestu u sljedeće dvije i pol godine, a u drugo polovici mandata tu bi dužnost trebao preuzeti netko iz redova socijalista

Svijet
 

Izrael tvrdi da će ciljevi ofenzive u Rafi biti uskoro postignuti

Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska. Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, kaže vojska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.