Svijet

IMA GA 10 POSTO EUROPLJANA

Njemačka studija otkrila gen koji smanjuje rizik od smrti od covida-19

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerojatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima oko 10 posto stanovništva Europe


 
1 min
HINA
Ilustracija: Hina

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerojatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima oko 10 posto stanovništva Europe

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Duisburg-Essen (UDE) u zapadnoj Njemačkoj pokazalo je da određeni gen smanjuje rizik od smrti od covida-19 za 35 posto.

Studija je pratila 1570 pacijenata kojima je koronavirus dijagnosticiran između 11. ožujka 2020. i 30. lipnja 2021., objavili su znanstvenici njemačkog sveučilišta u ponedjeljak.

Trinaest posto ili 205 sudionika studije imalo je tek blagi oblik bolesti, 760 ili 48 posto ih je hospitalizirano, a 292 ili 19 posto ih je završilo na odjelu intenzivne skrbi.

Umrla je petina ili 313 pacijenata čiji je razvoj bolesti pratilo istraživanje.

Gen koji je kod dijela pacijenata smanjio vjerojatnost od smrtnog ishoda nazvan je GNB3 TT. Varijanta je to za koju se procjenjuje da je ima oko 10 posto stanovništva Europe.

GNB3 je gen koji dekodira takozvane G-proteine, važne za odvijanje niza procesa u tijelu.

Studija je pokazala i da gen GNB3 "uzrokuje aktivaciju imunosnih stanica", rekla je za DPA jedna od autorica studije Birte Möhlendick.

Ova brža imunološka reakcija "može objasniti zašto je rizik od smrti u tolikoj mjeri manji za skupinu ljudi koja nosi ovaj gen", pojasnila je Möhlendick.

Studijom je potvrđena pretpostavka po kojoj mlađa životna dob i izostanak kroničnih zdravstvenih problema, poput primjerice dijabetesa, znatno povećavaju izglede da pojedinac preživi infekciju covidom-19.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Frontiers in Genetics, nije praćeno ponašanje nove varijante koronavirusa – omikrona.


Nastavite čitati

Svijet
 

Britanija: udvostručile se cijene korgija

Mala pastirska pasmina sada se prodaje za više od 2.500 funti, čime čak i nadmašuje cijene dostignute tijekom pandemije, kada je potražnja za četveronožnim ljubimcima naglo porasla

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.