Svijet

ukrajinski pregovarač na Facebooku

Novi krug pregovora Rusije i Ukrajine u ponedjeljak

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da pokušaji Zelenskija da osigura izravnu pomoć NATO-a ne pomažu pregovorima između dvije strane, ali da je Moskva spremna za treći krug. "Uključivanje NATO-a u sukob u Ukrajini moglo bi voditi širenju rata u Europi", rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg


 
1 min
HINA
Foto: Epa/Hina

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da pokušaji Zelenskija da osigura izravnu pomoć NATO-a ne pomažu pregovorima između dvije strane, ali da je Moskva spremna za treći krug. "Uključivanje NATO-a u sukob u Ukrajini moglo bi voditi širenju rata u Europi", rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg

Rusija i Ukrajina održat će treću rundu pregovora o okončanju neprijateljstava u ponedjeljak, rekao je ukrajinski pregovarač David Arakhamia na Facebooku, ne objavivši o tome nikakve druge pojedinosti.

Izaslanstva iz Ukrajine i Rusije dosad su imala dva kruga pregovora otkad je Rusija pokrenula veliku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

U četvrtak su dogovorili otvoriti humanitarne koridore kako bi se omogućilo civilima da napuste neke zone borbi, ali danas do evakuacije nije došlo.

Ruske snage nastavile su granatirati ukrajinski grad Mariupolj i planiranu masovnu evakuaciju civila pretvorile u kaos.

Reuters je kratko javio, pozivajući se na guvernera Donecka, da je 400 civila evakuirano iz Volnovahe.

Ukrajina je objavila danas da pregovori dosad nisu polučili rezultate, ali da će s njima nastaviti.

"Treći krug pregovora održat će se u ponedjeljak", rekao je Arakhamia, vođa kluba zastupnika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da pokušaji Zelenskija da osigura izravnu pomoć NATO-a ne pomažu pregovorima između dvije strane, ali da je Moskva spremna za treći krug.

NATO je u petak odbacio poziv Zelenskija da se uvede zona zabrane letenja iznad Ukrajine.

Uključivanje NATO-a u sukob u Ukrajini moglo bi voditi širenju rata u Europi, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

"Uspostava zone zabrane leta iznad Ukrajine značila bi da NATO mora osiguravati taj prostor i NATO-ovi zrakoplovi morali bi rušiti ruske", rekao je Stolteneberg. 

"Ako to napravimo pokrenut ćemo rat u cijeloj Europi", objasnio je nakon završetka izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova 30 zemalja NATO-a. 


Nastavite čitati

Svijet
 

Kišovit Oktoberfest završio s manje posjetitelja nego što je bilo očekivano

Zbog pandemije koronavirusa tradicionalno minhensko događanje nije se održalo 2020. i 2021. No, nada da će se posjećenost vratiti na razinu iz 2019. nije se ostvarila. Dužnosnici su rekli da je događaj tijekom dva tjedna posjetilo 5,7 milijuna ljudi, što je više od pola milijuna manje nego 2019., kada je ta brojka iznosila 6,3 milijuna. Loše vrijeme je vjerojatno bilo jedan od čimbenika koji su doprinijeli takvom rezultatu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.