Svijet

ujedinjeni narodi:

Oko 1.000 pomoraca blokirano na trgovačkim brodovima u ukrajinskim vodama

Plovila koja se nalaze u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju posebno su ugrožena


 
1 min
HINA
Satelitska snimka MAXAR TECHNOLOGIES

Plovila koja se nalaze u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju posebno su ugrožena

Dvije agencije Ujedinjenih naroda uputile su pozivaju na pomoć za oko 1000 pomoraca blokiranih na trgovačkim brodovima u ukrajinskim vodama.

Međunarodna pomorska organizacija (IMO) i Međunarodna organizacija rada (ILO) upozorile su da situacija "postaje neodrživa", navodeći rizike koje predstavljaju rat i nestašica hrane, goriva, svježe vode i drugih osnovnih potrepština.

Međunarodni odbor Crvenog križa, Liječnici bez granica i Agencija UN-a za izbjeglice zamoljeni su da pomognu u opskrbi brodova, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom kasno u petak.

Plovila koja se nalaze u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju posebno su ugrožena, ističe se.

Agencije su objavile da je do 30. ožujka prijavljeno 86 trgovačkih brodova blokiranih u ukrajinskim lukama i vodama, s otprilike 1000 pomoraca na brodu.

U tijeku je uspostavljanje sigurnog pomorskog koridora u Crnom i Azovskom moru, rekli su IMO i ILO.

"Međutim, uspostava takvog koridora ozbiljno je otežana trenutnim sigurnosnim rizicima, koji ograničavaju mogućnost isplovljavanja brodova iz luka u Ukrajini."


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.