Svijet

UOČENE NEPRAVILNOSTI

OLAF optužio Marine Le Pen za pronevjeru javnog novca

Europski parlament angažirao je OLAF da bi provjerio uočene nepravilnosti. Le Pen i nekoliko njoj bliskih suradnika optuženo je za pronevjeru više od 600.000 eura EU-ovih sredstava tijekom obnašanja zastupničkog mandata


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Europski parlament angažirao je OLAF da bi provjerio uočene nepravilnosti. Le Pen i nekoliko njoj bliskih suradnika optuženo je za pronevjeru više od 600.000 eura EU-ovih sredstava tijekom obnašanja zastupničkog mandata

Europski parlament kani zatražiti od Marine Le Pen povrat novca koji joj je neopravdano isplaćen u vrijeme dok je još obnašala dužnost europarlamentarke.

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) optužuje ju za prisvajanje javnog novca, rekao je u nedjelju jedan od njegovih dužnosnika.

Europski parlament angažirao je, naime, OLAF da bi provjerio uočene nepravilnosti. Le Pen i nekoliko njoj bliskih suradnika optuženo je za pronevjeru više od 600.000 eura EU-ovih sredstava tijekom obnašanja zastupničkog mandata.

Pariško državno odvjetništvo informacije OLAF-a u kojima se inkriminira Le Pen dobilo je 11. ožujka i sada ih analizira.

Slučaj je otkrio francuski online sajt Mediapart.

Novo izvješće OLAF-a, čije je dijelove objavio Mediapart, odnosi se na naknade koje političke grupe mogu koristiti u sklopu mandata europskih zastupnika u Parlamentu, a Marine Le Pen i njezini bliski suradnici navodno su ih koristili u nacionalne političke svrhe, za pokrivanje osobnih troškova ili troškova komercijalnih tvrtki bliskih njezinoj stranci - Nacionalnoj fronti i krajnje desno orijentiranoj parlamentarnoj grupi "Europa nacija i sloboda" (ENL).

Prema podacima OLAF-a, u proces su bili uključeni i otac Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen te njezini bivši suradnici Louis Aliot i Bruno Gollnisch, članovi nacionalnog ureda RN-a i ENL-a.

OLAF ih tereti da su pronevjerili oko 600.000 eura i očekuje naknadu štete i povrat financijskih sredstava.

U izvješću stoji i da je sama Marine Le Pen u razdoblju od 2004. do 2017., kad je bila europarlamentarka, pronevjerila 137.000 eura javnog novca Parlamenta u Strasbourgu. 

Marine Le Pen je usred kampanje za drugi krug francuskih predsjedničkih izbora koji će se održati 24. travnja. Protukandidat joj je predsjednik u odlasku, centrist Emmanuel Macron.


Nastavite čitati

Svijet
 

Izraelska vojska pojačala bombardiranje širom Pojasa Gaze

Tenkovi koji se probijaju u zapadni i sjeverni dio grada, već su zauzeli istok, jug i centar * Brojke Palestinaca i UN-a pokazuju da je možda manje od 100. 000 ljudi ostalo u krajnjem zapadnom dijelu grada, koji je pružao utočište za više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze prije početka izraelskog napada početkom svibnja.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.