Svijet

deset dana prije prvog izbornog kruga

Pobjeda Marine Le Pen je moguća - "Ona je tu, opasnija nego ikad"

Po istraživanju javnog mišljenja objavljenom u srijedu, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto, ali razlika se izrazito smanjuje u anketi za drugi krug. Tada bi ona dobila 47,5 posto, a Macron 52,5 posto, što je vrlo tijesan rezultat koji u teoriji može značiti i njezinu pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.  "Marine Le Pen  i Eric Zemmour su dva lica iste medalje", konstatira istraživač Raphaël Llorca


 
2 min
HINA
Hina

Po istraživanju javnog mišljenja objavljenom u srijedu, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto, ali razlika se izrazito smanjuje u anketi za drugi krug. Tada bi ona dobila 47,5 posto, a Macron 52,5 posto, što je vrlo tijesan rezultat koji u teoriji može značiti i njezinu pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.  "Marine Le Pen  i Eric Zemmour su dva lica iste medalje", konstatira istraživač Raphaël Llorca

Deset dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen, peglajući imidž i oslanjajući se na kampanju kojoj je u fokusu kupovna moć građana, nastavlja napredovati u anketama i smanjivati razliku u odnosu na aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona kojemu je ona glavni protukandidat.

Pobjeda Marine Le Pen, kojoj je ovo treća kandidatura, ne izgleda više kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike, ocjenjuje danas agencija France presse.

Po istraživanju javnog mišljenja objavljenom u srijedu, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto, ali razlika se izrazito smanjuje u anketi za drugi krug.

Tada bi ona dobila 47,5 posto a Macron 52,5 posto, što je vrlo tijesan rezultat koji u teoriji može značiti i njezinu pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.

"Nikad nisam bila tako blizu pobjede", rekla je prošli tjedan Le Pen.

Iako je izgledalo da je njezina ozbiljnija politička karijera gotova nakon poraza od Macrona 2017., te posebno nakon debate između dva kruga u kojoj je bila jako loša, Le Pen, kći Jean-Marie Le Pena, povijesnog vođe francuske radikalne desnice, polako i strpljivo penje se, pegla imidž i pomiče glavne teme svojih govora.

Operacija "de-demonizacije", kako ju naziva francuska agencija AFP,  počela je nakon što je 2011. došla na čelo Nacionalne fronte (FN), kasnije nazvane Nacionalno okupljanje.

Udaljila se od antisemitskih i rasističkih izjava svog oca i riješila ljudi koji su u tom smislu biti teret stranci.

Najprije zabrinuta dolaskom drugog kandidata ekstremne desnice Erica Zemmoura na političku scenu u jesen 2021., u konačnici je imala koristi od ultraradikalnih i podijeljenih pozicija bivšeg polemičara.

Dok se Zemmour i dalje bavi temama identiteta te je protiv imigracije i islama, Le Pen je u središte kampanje stavila kupovnu moć što je glavna preokupacija Francuza, obećavajući hitne mjere poput ukidanja PDV-a na neke proizvode.

Promjena fasade

Sve je to samo promjena fasade, piše u četvrtak lijevi list Liberation, koji je na naslovnicu stavio kandidatkinju ekstremne desnice uz naslov: "Ona je tu. Opasnija nego ikad".

Program kandidature 53-ogodišnje Le Pen "nije se nimalo promijenio u svojim temeljima koje čine imigracija i nacionalni identitet", rekla je nedavno za AFP Cécile Alduy, specijalizirana za govor ekstremne desnice.

Le Pen je samo izabrala drugi vokabular, ali i dalje napada islam i želi drastično smanjiti neeuropsku imigraciju, dodaje Alduy.

 "Marine Le Pen  i Eric Zemmour su dva lica iste medalje", konstatira istraživač Raphaël Llorca, autor eseja o "novim maskama ekstremne desnice".


Nastavite čitati

Svijet
 

Svijet kasni u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

UN-ovo godišnje izvješće o održivom razvoju rangira učinak svoje 193 države članice u provedbi 17 opsežnih „ciljeva održivog razvoja“ (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti. Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje „ograničen napredak ili nazadovanje“

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.