Svijet

upozorava WHO

Pojačavaju se napadi na ukrajinske bolnice

Napadi na ukrajinske bolnice, druge zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći pojačavaju se zadnjih dana, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, dodavši da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih potrepština


 
1 min
HINA
FOTO: Hina

Napadi na ukrajinske bolnice, druge zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći pojačavaju se zadnjih dana, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, dodavši da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih potrepština

Napadi na ukrajinske bolnice, druge zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći pojačavaju se zadnjih dana, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, dodavši da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih potrepština. 

Agencija UN-a u ponedjeljak je potvrdila da je najmanje devet osoba umrlo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije 24. veljače. Nije navedeno tko je odgovoran.

Dužnosnica WHO-a za Europu Catherine Smallwood izjavila je da broj uključuje incidente u kojima su vozila hitne pomoći preusmjerena na druge poslove osim hitne zdravstvene skrbi.

"Nastavit ćemo ažurirati te brojke. One su se prilično brzo povećavale tijekom posljednjih nekoliko dana", rekla je Smallwood.

Organizacija je radila na brzoj dostavi medicinskih potrepština u Ukrajinu, gdje su kisik, inzulin, osobna zaštitna oprema, kirurška oprema i krvni proizvodi pri kraju, rekao je regionalni direktor za Europu Hans Kluge na brifingu.

Opskrba kisikom, dječjim cjepivima i stručna potpora mentalnom zdravlju bili su među glavnim prioritetima WHO-a za regiju, rekao je.

Kluge je također naglasio potrebu davanja prioriteta zdravstvenim potrebama žena, uključujući zdravlje majki i hitnu porodničku skrb, te da se odgovori na seksualno i rodno uvjetovano nasilje.

„Prošli sukobi su nam pokazali da su u najranjivijoj situaciji adolescentice, žene s invaliditetom i starije žene".

"Suočeni su s povećanim rizikom od napada ljudi izvan kuće i naoružanih skupina, kao i nasilja intimnog partnera te seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja", rekao je Kluge.


Nastavite čitati

Svijet
 

Dvanaest vještica amnestirano - 400 godina kasnije

Stotine ljudi, uglavnom žena, optuženo je za vještičarenje u Novoj Engleskoj u 17. stoljeću, posebice tijekom poznatih suđenja u Salemu u Massachusettsu između 1692. i 1693., kojima su dominirali strah, paranoja i praznovjerja

Svijet
 

Turci danas ponovo biraju Erdogana?

Erdogan je u provm krugu osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.