Svijet

europska pučka stranka

Preusmjeravanje neiskorištenih EU sredstava za izbjeglice koristit će svima

Europska unija je u 14 dana primila više od 1,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Među zemljama pogođenim izbjegličkom krizom su Mađarska, Rumunjska, Poljska, ali i Hrvatska u koju je do sada došlo više od 3.000 izbjeglica


 
2 min
HINA
FOTO: Hina

Europska unija je u 14 dana primila više od 1,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Među zemljama pogođenim izbjegličkom krizom su Mađarska, Rumunjska, Poljska, ali i Hrvatska u koju je do sada došlo više od 3.000 izbjeglica

Prijedlog EPP-ove Grupe za praćenje kohezije za preusmjeravanje neiskorištenih kohezijskih sredstava za pomoć ukrajinskim izbjeglicama koristit će svim zemljama EU-a koje ih prihvate, pa tako i Hrvatskoj, istaknuo je glasnogovornik EPP-a za regionalni razvoj Andrey Novakov na konferenciji za medije u Strasbourgu.

Europska unija je u 14 dana primila više od 1,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Među zemljama pogođenim izbjegličkom krizom su Mađarska, Rumunjska, Poljska, ali i Hrvatska u koju je do sada došlo više od 3000 izbjeglica.

Europska pučka stranka je u pondjeljak iznijela prijedlog da se stotine milijuna eura neiskorištenih sredstava EU-a za regionalni razvoj hitno preusmjeri u pomoć ukrajinskim izbjeglicama, od kojih su većina žene i djeca.

„Ova kriza neće brzo stati, uskoro će ukrajinske izbjeglice biti u svim dijelovima EU-a“, kazao je EPP-ov zastupnik i potpredsjednik Siegfried Muresan za Hinu.

To bi u regijama i lokalnim zajednicama koje prihvate izbjeglice moglo uzrokovati manjak sredstava za adekvatnu brigu o njima pa iz Grupe za praćenje kohezije predlažu da se neiskorištena sredstva iz kohezijskih fondova preusmjere.

„Nije slučajnost što smo sada osnovali Grupu za praćenje kohezije. Pozivamo Europsku komisiju da nam pomogne preusmjeriti neiskorišteni novac iz kohezijskih fondova ukrajinskim izbjeglicama, ali i zajednicama koje će izbjeglice primiti“, kazao je Novakov.

„To znači da bi Hrvatska, ali i druge zemlje EU-a, odmah mogle iz proračuna osigurati sredstva za prihvat izbjeglica i ista ta sredstva dobiti natrag nakon što legislativa bude provedena“, izjavio je Novakov za Hinu.

„Osigurana sredstva koristit će se za prijevoz, smještaj, lijekove , hranu i medicinsku pomoć. Nadamo se da ćemo na ovu krizu odgovoriti jednako uspješno kao što smo to nedavno napravili s pandemijom koronavirusa.“, dodao je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.