Svijet

Ubio 77 ljudi

Psihijatrica: "Breivik je jednako opasan kao i prije deset godina"

Breivik još uvijek pati od “asocijalnih, histrionskih i narcističkih” poremećaja ličnosti, ustvrdila je psihijatrica na okružnom sudu. Breivik, krajnje desni ekstremist, detonirao je 22. srpnja 2011. kamion-bombu u blizini vladinih ureda u Oslu, pri čemu je poginulo osmero ljudi, a potom je ustrijelio još 69 ljudi, većinom tinejdžera, u ljetnom kampu za mladež Laburističke stranke na otoku Utoyji


 
3 min
HINA
Breiviku na raspolaganju tri zatvorske ćelije - može koristiti televizor s DVD-om, igraću konzolu i pisaći stroj

Breivik još uvijek pati od “asocijalnih, histrionskih i narcističkih” poremećaja ličnosti, ustvrdila je psihijatrica na okružnom sudu. Breivik, krajnje desni ekstremist, detonirao je 22. srpnja 2011. kamion-bombu u blizini vladinih ureda u Oslu, pri čemu je poginulo osmero ljudi, a potom je ustrijelio još 69 ljudi, većinom tinejdžera, u ljetnom kampu za mladež Laburističke stranke na otoku Utoyji

Anders Behring Breivik, koji traži da ga se uvjetno pusti na slobodu nakon što je odslužio samo deset godina zatvora zbog najkrvavijeg oružanog napada u mirnodopskoj povijesti Norveške, jednaka je opasnost za društvo kao i prije, ocijenila je u srijedu na sudu psihijatrica.

“Rizik od budućih nasilnih djela nije se promijenio od 2012. i 2013. kada sam dala svoje prve procjene”, rekla je Randi Rosenqvist, koja je u zadnjih deset godina nekoliko puta procjenjivala Breivika.

Breivik je na saslušanju rekao da se distancirao od nasilja i da želi da ga se pusti na slobodu budući da je odslužio minimalnih deset godina zatvora

Neonacist Breivik osuđen je 2012. na 21 godinu zatvora, što se može produljiti sve dok ga se bude smatralo prijetnjom.

On je na saslušanju rekao da se distancirao od nasilja i da želi da ga se pusti na slobodu budući da je  je odslužio minimalnih deset godina zatvora.

Breivik još uvijek pati od “asocijalnih, histrionskih i narcističkih” poremećaja ličnosti, ustvrdila je psihijatrica na okružnom sudu u Telemarku.

Ona je govorila drugoga dana saslušanja, koje se iz sigurnosnih razloga održava u sportskoj dvorani zatvora Skien u kojem se Breivik nalazi.

Breivik, krajnje desni ekstremist, detonirao je 22. srpnja 2011. kamion-bombu u blizini vladinih ureda u Oslu, pri čemu je poginulo osmero ljudi, a potom je ustrijelio još 69 ljudi, većinom tinejdžera, u ljetnom kampu za mladež Laburističke stranke na otoku Utoyji.

Breivik je danas saslušanje pratio mirno, ali je povremeno zatresao glavom dok je govorila psihijatrica Rosenqvist

Svjedočenje psihijatrice Rosenqvist, jedine stručnjakinje pozvane da svjedoči na ovom saslušanju, smatra se ključnim za odluku o tome hoće li Breivik biti pušten na uvjetnu slobodu, što većina stručnjaka u ovom trenutku smatra jako malo vjerojatnim.

Breivik je saslušanje u srijedu pratio mirno, ali je povremeno zatresao glavom dok je govorila Rosenqvist.

Požalio se sudu na uvjete života u zatvoru, kazavši da ga se tretira ‘kao životinju’, bez dovoljno kontakta s vanjskim svijetom.

Na raspolaganju su mu tri zatvorske ćelije i može koristiti televizor s DVD-om, igraću konzolu i pisaći stroj.

Breivik je salutirao kao nacist i održao dug i zbrkan govor o bjelačkoj nadmoći i nacionalsocijalizmu

Godine 2016. uspio je postići da se norvešku državu na sudu proglasi krivom za ‘nehuman’ i ‘ponižavajući’ tretman jer je bio izoliran od drugih zatvorenika. Presuda je poništena u žalbenom postupku.

“Netko tko je osuđen za kriminalno djelo nikada ne može zajamčiti da ga neće ponoviti jer to ovisi o društvu i hoće li mu ono pružiti drugu šansu ili ne”, rekao je pred troje sudaca, upitan da dokaže da više nije nasilan militant kako tvrdi.

Njegov zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu zabrinuo je obitelji žrtava i preživjele, koji se boje da bi mogao iskoristiti saslušanje, koje uživo prenosi nekoliko medija, za širenje svoje ideološke propagande.

To se i obistinilo jer je Breivik salutirao kao nacist i održao dug i zbrkan govor o bjelačkoj nadmoći i nacionalsocijalizmu.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Svjetski čelnici osudili pucnjavu na Trumpovom predizbornom skupu

Amerikanci strahuju od porasta političkog nasilja, pokazala je nedavna anketa Reutersa/Ipsosa, pri čemu su dva od tri ispitanika u anketi provedenoj u svibnju rekla da strahuju da bi nasilje moglo uslijediti nakon izbora u studenom na kojima će se republikanac Trump sučeliti s trenutnim predsjednikom Bidenom, demokratom koji je također osudio pucnjavu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.