Svijet

RUS, ALI NE MORA U RAT

Putin dodijelio rusko državljanstvo zviždaču Edwardu Snowdenu na njegov zahtjev

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil


 
1 min
HINA
Foto: DW

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil

 Predsjednik Vladimir Putin dodijelio je rusko državljanstvo zviždaču i bivšem zaposleniku američke NSA-e Edwardu Snowdenu koji se 2013. sklonio u Rusiju pošto je napustio Sjedinjene Države, vidi se iz izvršne uredbe objavljene u ponedjeljak.

Snowdenovo ime se navodi uz desetke drugih imena u izvršnoj uredbi objavljenoj na mrežnoj stranici ruske vlade.

Edwarda Snowdena (39) traže u SAD-u jer je medijima prenio desetke tisuća dokumenata Američke nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji pokazuju razmjere elektroničkog nadzora koji je provodio Washington.

To je otkriće tada potaknulo silnu napetost između SAD-a i njegovih saveznika, a odluka ruskih vlasti da mu izda dozvolu boravka razljutila je Washington.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je za agenciju Ria Novosti da je rusko državljanstvo dodijeljeno Snowdenu na njegov zahtjev.

Ruski odvjetnik potonjeg, Anatolij Kučerena, rekao je pak da se na Snowdena ne odnosi naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini koju je Putin proglasio prošlog tjedna za neke skupine Rusa.

"Nije služio u ruskoj vojsci i stoga po našem sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su sada pozvani", rekao je za agenciju Ria Novosti.

Rekao je da je i Snowdenova partnerica Lindsay Mills predala zahtjev za rusko državljanstvo, a njihova kći ga već ima jer je rođena u Rusiji.

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil.


Nastavite čitati

Svijet
 

Picula s izaslanstvom Europskog parlamenta posjetio Kijev

Bilo je dosta riječi i o vojnoj pomoći Ukrajini, snažnijoj potpori za obnovu infrastrukture, nabavi transformatora i druge opreme za ukrajinski energetski sustav. Neizostavna tema bile su i mjere za praćenje implementacije sankcija uvedenih Rusiji, navodi se u priopćenju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.