Svijet

sa 67,2 na 81,6 posto

Putinu raste potpora od invazije na Ukrajinu

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu porasla je potpora na 81,6 posto sa 67,2 posto koju je imao prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, pokazuju današnji rezultati ankete državne agencije VTsIOM


 
2 min
HINA

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu porasla je potpora na 81,6 posto sa 67,2 posto koju je imao prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, pokazuju današnji rezultati ankete državne agencije VTsIOM

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu porasla je potpora na 81,6 posto sa 67,2 posto koju je imao prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, pokazuju današnji rezultati ankete državne agencije VTsIOM.

Rat je protjerao više od 10 milijuna Ukrajinaca iz njihovih domova, ubio i ranio tisuće, pretvorio gradove u ruševine i doveo do opsežnih zapadnih sankcija koje će srozati ruski životni standard.

VTsIOM je objavio da je 78,9 posto ispitanika u njihovom posljednjem istraživanju reklo da odobrava Putinove postupke, u usporedbi sa 64,3 posto u posljednjoj anketi prije početka invazije na Ukrajinu koju Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom". Udio Rusa koji ne odobravaju njegove postupke pao je s 24,4 posto na 12,9 posto.

Ukrajina i zapadni lideri osudili su rusku vojnu akciju kao ničim izazvanu agresiju. Kremlj tvrdi da mora demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu kako bi zaštitio stanovništvo koje govori ruski i spriječio potencijalnu prijetnju od NATO-a.

Brojke VTsIOM-a slične su podacima istraživanja koje je 30. ožujka objavio nezavisni Levada centar - u kojemu je udio Rusa koji su rekli da odobravaju Putinove postupke porastao na 83 posto sa 71 posto u veljači. 

Levada je zabilježila usporediv porast Putinovog rejtinga 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, a separatisti koji govore ruski jezik preuzeli kontrolu nad dijelom regije Donbas na istoku Ukrajine uz potporu Moskve.

Obični Rusi imaju malo pristupa neovisnom izvještavanju o svojoj zemlji jer su posljednjih nekoliko godina ugašeni gotovo svi značajni mediji koji su odstupali od vladine politike. 

Od početka rata 24. veljače, Moskva je dodatno ograničila pristup stranim medijima i društvenim mrežama te proglasila kaznenim djelom objavljivanje izvješća o oružanim snagama koje se razlikuju od službenih izjava. 

VTsIOM je naveo da svakodnevno provodi anketu nad 1.600 ljudi diljem Rusije, a njegove tjedne ankete su prosjek odgovora iz prethodnih sedam dana.

Anketa objavljena u petak provodila se od 28. ožujka do 4. travnja, dodaju.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.