Svijet

Italija: Kontroverze na početku drugog semestra

Regija Veneto traži odgodu nastave na dva tjedna

Talijanska vlada oduvijek je bila za fizički oblik pohađanja nastave, no škole sada imaju različita pravila i postoji mogućnost pohađanja satova i od kuće. Pritom je odlučujući faktor koliko je slučajeva zaraze koronavirusom u razredu


 
1 min
HINA
Učenici se moraju testirati u razredu i nositi FFP2 maske ako se pojavi samo jedan slučaj zaraze

Talijanska vlada oduvijek je bila za fizički oblik pohađanja nastave, no škole sada imaju različita pravila i postoji mogućnost pohađanja satova i od kuće. Pritom je odlučujući faktor koliko je slučajeva zaraze koronavirusom u razredu

Uoči početka školske nastave nakon zimskih praznika, u nekim regijama Italije raste ogorčenost stanovništva zbog vladina plana da se ona održava fizički u školama unatoč aktualnoj situaciji s koronavirusom.

"Tražili smo odgodu kao regija", rekao je predsjednik pokrajine Veneto Luca Zaia u intervjuu za nedjeljno izdanje La Repubblice.

Odgoda od dva tjedna?

On smatra da je ponovni povratak učenika u školske klupe trebalo odgoditi za dva tjedna.

Problem je i u tomu što će u ponedjeljak s početkom nastave mnogi učenici u njoj sudjelovati na daljinu, što će značiti i manji broj školskih sati.

Talijanska vlada oduvijek je bila za fizički oblik pohađanja nastave, no škole sada imaju različita pravila i postoji mogućnost pohađanja satova i od kuće. Pritom je odlučujući faktor koliko je slučajeva zaraze koronavirusom u razredu.

Kada su posrijedi srednjoškolske ustanove učenici se moraju testirati u razredu i nositi FFP2 maske ako se pojavi samo jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Ako su u razredu dva slučaja vrijedi sljedeće pravilo: učenici koji nisu primili booster dozu cjepiva, oni koji su drugu dozu primili prije više od 120 dana i učenici koji su bolest prirodno preboljeli i oporavili se prije više od 120 dana moraju pohađati nastavu digitalno.

Sve više mladih zaraženo

Kada je u razredu potvrđen koronavirus kod troje ili više učenika nastavu od kuće u predstojećih deset dana moraju pohađati svi učenici.

Predsjednik južnotalijanske regije Campanije već je poduzeo određene mjere te je zabranio fizički odlazak učenika u škole do 29. siječnja. Sicilija je početak nastave odgodila za četvrtak.

Italija trenutačno bilježi brzi porast slučajeva zaraze koronavirusom. Zdravstveni radnici kažu da broj novozaraženih ubrzano raste i među maloljetnicima i među mlađim punoljetnim osobama.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Svijet
 

Messi: Copa Americe je u fokusu, SP nije

„Daleko je taj turnir, tri godine su puno, pogotovo kada imate godina kao i ja. Trenutačno mi je u fokusu nastup na Copa Americi, a o SP-u ćemo razmišljati, ozbiljno ili ne, nakon toga“, dodao je Messi koji je u 176 nastupa za argentinsku reprezentaciju postigao 104 gola te je njen rekorder

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.