Svijet

Zvuči vam poznato?

Ruska vojska: "Napad na bolnicu u Mairupolju je izrežirana predstava"

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov. "Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavanja antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.


 
1 min
HINA
U vezi s bolnicom Rusija je mijenjala više izjave, od agresivnih poricanja do poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov. "Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavanja antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.

Ruska vojska rekla je danas da je napad na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju "predstava" izvedena u režiji ukrajinskih nacionalista.

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov.

"Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavanja antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.

Rusija odbacuje da gađa civile u sklopu onoga što naziva „posebnom vojnom operacijom u Ukrajini. 

Konašenkov je tako ustvrdio da su ruske snage uništile do sada 2911 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za ratni zločin i genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

Europski šef diplomacije Josep Borrell nazvao je zračni napad na bolnicu u Mariupolju "gnusnim ratnim zločinom".

"Mariupolj je opkoljen. Rusko bombardiranje bolnice koja obuhvaća i rodilište je gnusan ratni zločin", napisao je Borrell na Twitteru.

"Zračni napadi na stambene četvrti i to što ruske snage blokiraju humanitarne konvoje prema gradovima moraju odmah prestati", dodao je Borrell.

"Nužno" je "odmah" organizirati humanitarne konvoje.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve.

Svoje stajalište u vezi s bolnicom Rusija je mijenjala više puta od izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio danas da se zgradu bolnice više nije koristilo kao bolnicu i da su je okupirale ukrajinske snage.

Kremlj nije ponovio tu njegovu tvrdnju, rekavši da se incident istražuje.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova

U vježbama sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a održavaju se Švedskoj i Norveškoj * U zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.