Svijet

Zvuči vam poznato?

Ruska vojska: "Napad na bolnicu u Mairupolju je izrežirana predstava"

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov. "Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavanja antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.


 
2 min
HINA
U vezi s bolnicom Rusija je mijenjala više izjave, od agresivnih poricanja do poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov. "Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavanja antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.

Ruska vojska rekla je danas da je napad na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju "predstava" izvedena u režiji ukrajinskih nacionalista.

"Ruska avijacija nije izvela nikakvu misiju razaranja meta u regiji Mariupolja", ustvrdio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Koanščenkov.

"Navodni zračni napad je potpuna režija izvedena u svrhu provokacije i održavanja antiruskog raspoloženja u javnosti na Zapadu", rekao je.

Rusija odbacuje da gađa civile u sklopu onoga što naziva „posebnom vojnom operacijom u Ukrajini. 

Konašenkov je tako ustvrdio da su ruske snage uništile do sada 2911 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za ratni zločin i genocid nakon što su ukrajinski dužnosnici objavili da je ruski zrakoplov u srijedu bombardirao dječju bolnicu i pritom ubio tri osobe, uključujući dijete.

Europski šef diplomacije Josep Borrell nazvao je zračni napad na bolnicu u Mariupolju "gnusnim ratnim zločinom".

"Mariupolj je opkoljen. Rusko bombardiranje bolnice koja obuhvaća i rodilište je gnusan ratni zločin", napisao je Borrell na Twitteru.

"Zračni napadi na stambene četvrti i to što ruske snage blokiraju humanitarne konvoje prema gradovima moraju odmah prestati", dodao je Borrell.

"Nužno" je "odmah" organizirati humanitarne konvoje.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da njezine snage ne pucaju na civilne ciljeve.

Svoje stajalište u vezi s bolnicom Rusija je mijenjala više puta od izjava koje su varirale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da se utvrde jasne činjenice.

Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio danas da se zgradu bolnice više nije koristilo kao bolnicu i da su je okupirale ukrajinske snage.

Kremlj nije ponovio tu njegovu tvrdnju, rekavši da se incident istražuje.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

U ratu u Ukrajini poginulo više od 50.000 ruskih vojnika

Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.