Svijet

IZLIKA ZA RAT

SAD i saveznici oštri prema Rusiji u UN-u zbog Ukrajine

Putin je u ponedjeljak u dugom televizijskom obraćanju za Ukrajinu, koju smatra sastavnim dijelom ruske povijesti i njezin istok drevnom ruskom zemljom, kazao da je propala država i "marioneta" Zapada. Američka veleposlanica Thomas-Greenfield kazala je potom da je Putinov govor "niz skandaloznih i lažnih tvrdnji" izgovoren kako bi stvorio "izliku za rat"


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Putin je u ponedjeljak u dugom televizijskom obraćanju za Ukrajinu, koju smatra sastavnim dijelom ruske povijesti i njezin istok drevnom ruskom zemljom, kazao da je propala država i "marioneta" Zapada. Američka veleposlanica Thomas-Greenfield kazala je potom da je Putinov govor "niz skandaloznih i lažnih tvrdnji" izgovoren kako bi stvorio "izliku za rat"

SAD i njegovi saveznici su se u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obrušili na Rusiju i osudili priznavanje pobunjeničkih regija u Ukrajini i naredbu predsjednika Vladimira Putina o raspoređivanju snaga kao teško kršenje međunarodnog prava i "izgovor za rat".

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield izrazila je prezir prema izjavi Putina da će ruska vojska u Donetsku i Lugansku preuzeti mirotvornu ulogu. "Naziva ih postrojbama za održavanje mira. To je glupost. Znamo što uistinu jesu", rekla je Thomas-Greenfield.

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislitsja tražio je da, usprkos potezu Rusije, granice njegove zemlje ostanu "nepromijenjene". Pozvao je Moskvu da poništi odluku o priznanju separatističkih pokrajina u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. "Tražimo od Rusije da poništi tu odluku i vrati se za pregovarački stol", rekao je veleposlanik. Kazao je da Kijev osuđuje naredbu o raspoređivanju "okupacijskih snaga" u istočnoj Ukrajini te zatražio potpuno i hitno povlačenje tih snaga.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja je rekao da je Moskva i dalje "otvorena za diplomatsko rješenje", ali je upozorio na, kako je rekao, "ukrajinsku agresiju". "Ne namjeravamo dozvoliti novo krvoproliće u Donbasu", rekao je ruski veleposlanik, dodavši da bi to, nakon što je Moskva priznala Donjeck i Lugansk, moglo imati "izrazito opasne posljedice".

Putin je u ponedjeljak u dugom televizijskom obraćanju za Ukrajinu, koju smatra sastavnim dijelom ruske povijesti i njezin istok drevnom ruskom zemljom, kazao da je propala država i "marioneta" Zapada. 

Thomas-Greenfield je kazala da je Putinov govor "niz skandaloznih i lažnih tvrdnji" izgovoren kako bi stvorio "izliku za rat". Rusija, koja trenutno predsjeda Vijećem, tražila je da se sjednica održi iza zatvorenih vrata, ali je UN inzistirao da bude javna.


Nastavite čitati

Svijet
 

NAGRADA ZA ORIGINALNU SIGNALIZACIJU BAZENA U ROVINJU: Studio Tumpić/Prenc ponovno osvaja zlato na European Design Awards

Studio Tumpić/Prenc iz Luksemburga se ovog vikenda vratio s čak dvije nagrade European Design Awardsa - zlatom za projekt signalizacije bazenskog kompleksa u Rovinju čiji je lajtmotiv ručnik, te broncom za dizajn kataloga Studija Kappo * Na svojim policama rovinjski dizajneri već imaju zlato i Best Of Show za signalizaciju pulskog bazena, te zlato za dizajn etikete maslinovog ulja “Latini” iz 2020. godine, kao i zlato za dizajn etikete vina “Šuran” iz 2021. godine

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.