Svijet

Čekaju reakciju Rusije

Šef UN-a: Humanitarno primirje u Ukrajini ne čini se moguće u ovom trenutku

"U ovom trenutku se globalni prekid vatre u Ukrajini ne čini moguć", rekao je Guterres novinarima


 
1 min

"U ovom trenutku se globalni prekid vatre u Ukrajini ne čini moguć", rekao je Guterres novinarima

Humanitarni prekid vatre u Ukrajini ne čini se moguć u ovom trenutku, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Šef humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths posjetio je Rusiju i Ukrajinu u travnju kako bi vidio je li moguć dogovor o humanitarnom primirju. 

"U ovom trenutku se globalni prekid vatre u Ukrajini ne čini moguć", rekao je Guterres novinarima. 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, tisuće su ubijene, a UN procjenjuje da je oko 11 milijuna Ukrajinaca, više od četvrtine stanovništva, napustilo svoje domove. Od njih je četiri milijuna napustilo Ukrajinu. 

"Postoji puno toga što se može učiniti kako bi se zajamčila evakuacija civila", rekao je Guterres.

Rekao je da je UN predložio Rusiji da "okupi strane i upravlja" humanitarnim pristupom, lokalnim primirjima i evakuacijom civila.

Guterres je dodao da UN čeka odgovor Rusije.


FOTO: ITU

Nastavite čitati

Svijet
 

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti. "U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju", poručio je hrvatski predsjednik

Svijet
 

Najmanje 23 civila ubijena u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima te rekao je da je projektil napravio krater u zemlji u blizini dva reda vozila na sajmu automobila. "Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporižja na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.