U emisiji emitiranoj prošlog tjedna u sklopu kulinarskom show programa na austrijskoj televiziji ORF, kuhar je podijelio svoj recept za korizmu, koji uključuje riblje popečke i salatu od krumpira na bazi pečenog krumpira.
No, ribari su ostali šokirani kada su otkrili da je na tavi završila riba rutilus pigus ili plotica, koja je od 2002. godine na crvenom popisu ugroženih vrsta u Austriji i pred izumiranjem je.
Nekoliko je ribara tada alarmiralo austrijsku ribarsku udrugu.
- Podnijeli smo prijavu protiv nepoznate osobe ranije ovog tjedna zbog ribolova ugrožene vrste koja potječe iz rijeke Dunav i obližnjih vodotoka - rekao je u petak Gregor Gravogl, direktor ribarskog udruženja Donje Austrije, za AFP.
Foto Clemens Ratschan, TB Zauner
Riba je dovedena je na rub izumiranja u divljini zbog porasta temperature vode i izgradnje uz rijeku Dunav. Ovo je izuzetno tužan incident s kojim se još nisam susreo u svojoj karijeri - rekao je Gravogl.
Ranije ovog tjedna austrijska javna televizija ispričala se zbog "pripremanja ribe koja je zaštićena tijekom cijele godine", dodavši da su im bile dostupne "drugačije informacije".
Kuhar luksuznog restorana rekao je da mu je "užasno žao" zbog onoga što se dogodilo, dodajući da je "zamolio prijatelja da mu donese ribu" nakon što su ga pozvali da se pojavi u emisiji u zadnji čas.
- Bio je to niz nesretnih događaja, jer sam vjerovao svom prijatelju koji je imao dozvolu za ribolov srodne vrste i mislio da to uključuje i ovu ribu - ispričao je za AFP.
Kažu da od tada obojica ne spavaju, a kuhar se brine da bi njegov restoran smješten u nacionalnom parku mogao pretrpjeti velike gubitke.
Njegov je recept još uvijek dostupan na internetu, ali navodi da koristite ribu "od ribara u kojeg imate povjerenja".