Svijet

"Ova imovina je oslobođena"

Skvoteri zauzeli multimilijunsku vilu ruskog oligarha u Londonu

"Okupacijom ove vile želimo iskazati solidarnost s ukrajinskim narodom, ali i s ljudima iz Rusije koji se nikad nisu složili s ovim ludilom", rečeno je u priopćenju skvotera, koji su sebe opisali kao anarhiste


 
2 min
HINA
Vladimir Putin i Oleg Deripaska/ Foto: DW

"Okupacijom ove vile želimo iskazati solidarnost s ukrajinskim narodom, ali i s ljudima iz Rusije koji se nikad nisu složili s ovim ludilom", rečeno je u priopćenju skvotera, koji su sebe opisali kao anarhiste

Skvoteri su okupirali londonsku vilu za koju se vjeruje da pripada ruskom milijarderu Olegu Deripaski, koji je prošli tjedan završio na britanskoj listi sankcioniranih osoba te su podigli zastavu i transparent na kojem piše "Ova imovina je oslobođena".

Policija je rekla da su pozvani u ranim satima u ponedjeljak nakon što je dojavljeno da su skvoteri ušli u multimilijunsku vilu na trgu Belgrave, u luksuznom dijelu glavnog grada koji je dom brojnim stranim veleposlanstvima.

"Okupacijom ove vile želimo iskazati solidarnost s ukrajinskim narodom, ali i s ljudima iz Rusije koji se nikad nisu složili s ovim ludilom", rečeno je u priopćenju skvotera, koji su sebe opisali kao anarhiste.

"Vi okupirate Ukrajinu, mi okupiramo vas", rečeno je u priopćenju.

Brojni ljudi su ušli u vilu i izvisili transparente s prozora na katu, rekla je policija. Policija, međutim, nije rekla tko je prijavio incident.

Britanija je zamrznula Deripaskinu imovinu prošli četvrtak, a on je jedan od brojnih ruskih oligarha sankcioniranih nakon ruske invazije Ukrajine, koju Kremlj naziva "posebnom vojnom operacijom".

Britanija kaže da je Deripaska blisko povezan s ruskom vladom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U svome priopćenju, skvoteri kažu da će vila služiti kao "centar za pomoć izbjeglicama" i da će ciljati i druge nekretnine.

Britanija je sankcionirala oko 20 ruskih oligarha, uključujući i Romana Abramoviča i Ališera Usmanova, zamrznuvši njihovu imovinu diljem Londona i zabranivši im ulazak u Britaniju.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.