Svijet

reforma "preko leđa žena"

Švicarci danas na referendum odlučuju o mirovinskoj reformi

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste


 
1 min
HINA
Foto; Philipp Potocnik

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste

Švicarci u nedjelju glasaju o kontroverznoj mirovinskoj reformi za koju vlada tvrdi da je ključna kako bi se sačuvao sustav i uključuje prijedlog da se ženama podigne dob za odlazak u mirovinu.

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste.

Jedan od alata za prikupljanje više novca za mirovinski sustav povećanje je poreza na promet, što bi do 2032. trebalo donijeti prihod od 12,4 milijarde švicarskih franaka (97,3 milijarde kuna).

Reforma, što je još kontroverznije, predviđa da žene rade do 65 godina starosti za punu mirovinu, umjesto da u mirovinu mogu otići godinu dana prije muškarca, kao što je slučaj sada. 

To će, tvrdi vlada, omogućiti Švicarskoj uštedu od 4,9 milijardi švicarskih franaka (38,5 milijardi kuna) u idućih 10 godina.

Reforma će olakšati ljudima da nastave raditi i nakon što napune službenu dob za odlazak u mirovinu, dopuštajući im da se postupno povuku do 70 godina.

Ključne mjere odobrio je parlament potkraj prošle godine, ali su lijeve stranke i sindikati koji im se protive odlučili tražiti referendum.

Tvrdeći da se reforma provodi „preko leđa žena”, prikupili su tri puta više potpisa od potrebnog za sazivanje referenduma. 


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.