Svijet

BOLEST ZANEMARENA ZBOG COVIDA

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Ospice su neposredna globalna prijetnja

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O'Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike


 
1 min
HINA
Foto: Bloomberg

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O'Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je zbog covida-19 došlo do pada cijepljenja i oslabljenog praćenja bolesti, rekli su u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija.

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti cijepljenjem. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost cijepljenjem kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 milijuna djece propustilo je svoju dozu cjepiva protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom covida-19, rekli su u zajedničkom izvješću WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u usporedbi s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao je WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O'Connor.

"Nalazimo se na raskrižju", rekao je u utorak. "Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja."

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O'Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je O'Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.