Svijet

'ni blizu gotovo'

Svjetska zdravstvena organizacija: "Tek smo na sredini pandemije koronavirusa"

Pandemija Covida-19 nije ni blizu gotova, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris, dodajući: "Zasigurno smo usred pandemije. Akutna faza pandemije mogla bi završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da cijepimo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji"


 
3 min
HINA
Foto: Reuters

Pandemija Covida-19 nije ni blizu gotova, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris, dodajući: "Zasigurno smo usred pandemije. Akutna faza pandemije mogla bi završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da cijepimo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji"

'Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusne bolesti', poručila je danas dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ističući da u svijetu broj zaraženih i oboljelih opet raste. 

Pandemija Covida-19 "nije ni blizu gotova", rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris dodajući: "Zasigurno smo usred pandemije".

Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njen cilj da cijepimo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji.

Podaci WHO-a objavljeni ovog tjedna pokazuju globalni rast broja slučajeva novooboljelih od Covida-19 i ti bi podaci mogli skrivati mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju koronavirusnoj bolesti, smatra Svjetska organizacija.

Nakon više od mjesec dana u kojima se u svijetu bilježio pad broja slučajeva Covida, prošlog tjedna ponovno je počeo rasti. 

Najveći skok bio je u zapadno pacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu, gdje su slučajevi porasli za 25 posto, a smrtni slučajevi za 27 posto

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa i njezina 'rođakinja' BA.2 podvarijanta omikrona te ukidanje dijela epidemioloških i javnozdravstvenih mjera u društvima.

"To povećanje se događa unatoč smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brijega" rekao je u utorak prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

Niske stope procijepljenosti u nekim zemljama, dijelom uzrokovane "ogromnom količinom dezinformacija", također su objašnjenje porasta broja slučajeva Covida-19, rekli su dužnosnici svjetske organizacije.

Broj novozaraženih u svijetu porastao u tjedan dana osam posto 

Broj novozaraženih skočio je za osam posto na globalnoj razini u odnosu na prethodni tjedan, s 11 milijuna novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od 7. do 13. ožujka.

To je prvi porast od kraja siječnja.

Afrika je također zabilježila porast od 12 posto novih slučajeva i porast smrtnih slučajeva od 14 posto, a Europa dva posto porasta broja slučajeva, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Druga područja izvijestila su o padu slučajeva, uključujući regiju istočnog Sredozemlja, iako je ovo područje zabilježilo porast smrtnih slučajeva od 38 posto povezanih s prethodnim valom zaraze.

Stručnjake brine porast Covida-19 u Europi

Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Europa suočava s još jednim valom koronavirusa - s porastom broja slučajeva od početka ožujka ponajviše u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a rekla je ovog tjedna da se čini da je BA.2 najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, nema znakova da uzrokuje težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta uzrokuje porast slučajeva.

Van Kerkhove je upozorila i na zavaravajuće procjene da je pandemija gotova ili da je varijanta omikron bezopasna.

Kazala je da su osobito starije, bolesne i necijepljene osobe još uvijek u opasnosti da obole ako su zaražene.

Ali alati za suzbijanje virusa postoje, rekla je, uključujući nošenje maski, održavanje socijalne distance i cijepljenje.

Slika širenja bolesti u Europi nije jedinstvena.

Danska je, na primjer, u prvoj polovici veljače doživjela kratak vrhunac broja slučajeva, potaknut BA.2 podvarijantom, koji je brzo splasnuo.

Europska unija ovog je tjedna odlučila osigurati cjepiva za ukrajinske izbjeglice s obzirom na to da je stopa procijepljenosti u Ukrajini od 35 posto dvostruko niža od one u EU-u.

Stručnjaci su upozorili da su u tom kontekstu moguća žarišta Covida-19 ne samo zbog njihove niske procijepljenosti, nego i gužvi tijekom bjegova iz zemlje.

Europski dužnosnici istaknuli su da u ovom trenutku nema planova obveznog cijepljenja izbjeglica, no kampanje podizanje svijesti o njegovoj važnosti razmatraju se.

Stručnjaci su počeli upozoravati da bi Sjedinjene Države uskoro mogle vidjeti val sličan onom u Europi, potencijalno potaknut BA.2 podvarijantom, ukidanjem ograničenja i potencijalnim slabljenjem imuniteta od cjepiva primljenih prije nekoliko mjeseci.

"Slažem se s ublažavanjem ograničenja, jer nakon dvije godine (pandemije) to ne možete smatrati više hitnim", rekla je Antonella Viola, profesorica imunologije na talijanskom Sveučilištu u Padovi za Reuters.

"Moramo izbjeći razmišljanje da Covida više nema. I stoga zadržati samo neophodne mjere, a to su kontinuirano promatranje i praćenje slučajeva te zadržavanje obveze nošenja maske na zatvorenim ili vrlo prometnim mjestima". 

WHO protiv preranog ukidanja mjera zaštite od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ovog tjedna na prerano ukidanje zaštitnih mjera protiv koronavirusa, s obzirom na porast broja slučajeva u svijetu.

Te mjere uključuju nošenje maski i držanje socijalne distance.

Njihovo ukidanje omogućilo bi virusu da brže cirkulira, rekla je Maria Van Kerkhove.

Ona je upozorila i da pad broja testiranih diljem svijeta otežava praćenje širenja varijanti koronavirusa.


Nastavite čitati

Svijet
 

NAGRADA ZA ORIGINALNU SIGNALIZACIJU BAZENA U ROVINJU: Studio Tumpić/Prenc ponovno osvaja zlato na European Design Awards

Studio Tumpić/Prenc iz Luksemburga se ovog vikenda vratio s čak dvije nagrade European Design Awardsa - zlatom za projekt signalizacije bazenskog kompleksa u Rovinju čiji je lajtmotiv ručnik, te broncom za dizajn kataloga Studija Kappo * Na svojim policama rovinjski dizajneri već imaju zlato i Best Of Show za signalizaciju pulskog bazena, te zlato za dizajn etikete maslinovog ulja “Latini” iz 2020. godine, kao i zlato za dizajn etikete vina “Šuran” iz 2021. godine

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.