Svijet

A prikupljeno milijun potpisa potpore

Talijanski Ustavni sud blokirao referendum o eutanaziji

Talijanski pobornici prava na smrt nastoje da se djelomično ukinu sankcije nametnute onima koji pomažu u samoubojstvu pacijenata koji su neizlječivo bolesni ili trpe nepodnošljivu bol i već su dobili palijativnu skrb


 
1 min
HINA

Talijanski pobornici prava na smrt nastoje da se djelomično ukinu sankcije nametnute onima koji pomažu u samoubojstvu pacijenata koji su neizlječivo bolesni ili trpe nepodnošljivu bol i već su dobili palijativnu skrb

Talijanski Ustavni sud u utorak navečer odbio je zahtjev da se održi nacionalni referendum o legalizaciji potpomognutog samoubojstva, nakon što su zagovornici te mjere prikupili milijun potpisa potpore, dvostruko više od potrebnog da se referendum odobri.

Talijanski pobornici prava na smrt nastoje da se djelomično ukinu sankcije nametnute onima koji pomažu u samoubojstvu pacijenata koji su neizlječivo bolesni ili trpe nepodnošljivu bol i već su dobili palijativnu skrb.

Ustavni sud u izjavi navodi da ukidanje kazne ne bi osiguralo minimum ustavnih standarda koji reguliraju zaštitu ljudskog života, "posebice slabih i ranjivih".

Sud je 2019. djelomično dekriminalizirao potpomognuto samoubojstvo pod određenim okolnostima ako ga odobre lokalne zdravstvene vlasti i etički odbor, no također je savjetovao da bi parlament trebao donijeti zakon kojim se ta praksa regulira.

Marco Cappato, jedan od vodećih pobornika referenduma, rekao je da je sudska odluka "loša vijest za one koji pate i morat će se suočiti s još duljom nepodnošljivom patnjom protiv svoje volje".

Zagovornici prava na smrt prošle su godine prikupili dvostruko više od 500.000 potpisa potrebnih da traže odobrenje za referendum.

Parlament raspravlja o zakonu koji bi dopustio terminalno bolesnima da traže potpomognuto samoubojstvo putem nacionalnog zdravstvenog sustava i zaštitio liječnike od pravnih tužbi protiv njih.

"Odluka Ustavnog suda mora nagnati parlament da donese zakon o potpomognutom samoubojstvu", napisao je na Twitteru Enrico Letta, čelnik stranke lijevog centra Demokratske stranke (PD).

Talijanske političke stranke i dalje su duboko podijeljene u tom pitanju, s tim da lijevi centar općenito podržava potpomognuto samoubojstvo, a desni se protivi. 

Papa Franjo nedavno je osudio potpomognuto samoubojstvo kao neprihvatljivu devijaciju medicinske etike.

Anketa istraživačke agencije SWG 2019. pokazuje da je na to pitanje 92 posto upitanih Talijana odgovorilo da podržava potpomognuto samoubojstvo i eutanaziju.

Oko 45 posto reklo je da su općenito za to, a 47 posto je za to u određenim okolnostima.


FOTO: Ettore Ferrari/EPA-EFE; Politico.eu

Nastavite čitati

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Svijet
 

Ukrajina: Poplava i evakuacija nakon napada na branu, Plenković užasnut, EU političari osupnuti

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane koje je dovelo do poplavljivanja područja oko grada Hersona i šire* Puknuće brane je potaknulo i novu zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporižja, oko 150 km uzvodno od hidroelektrane Kahovke na Dnjepru, u Hersonskoj oblasti, koja osigurava hlađenje njezinih reaktora * Uništenje brane na Dnjepru osudila je i Europska unija, nazvavši to „barbarskom agresijom“ Rusije protiv Ukrajine.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.