Svijet

MEĐUNARODNO PRAVNO PITANJE

Trudeau: Ne pokušavamo provocirati Indiju, ali želimo odgovore zbog ubojstva

Trudeau je u ponedjeljak objavio da kanadske obavještajne službe aktivno istražuju vjerodostojne optužbe po kojima su indijski agenti povezani s ubojstvom Hardeeba Singha Nijjara (45) u Britanskoj Kolumbiji u lipnju


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Trudeau je u ponedjeljak objavio da kanadske obavještajne službe aktivno istražuju vjerodostojne optužbe po kojima su indijski agenti povezani s ubojstvom Hardeeba Singha Nijjara (45) u Britanskoj Kolumbiji u lipnju

Kanada ne pokušava provocirati Indiju sugerirajući da je povezana s ubojstvom separatističkog vođe Sikha u Kanadi, ali želi da se New Delhi pravilno pozabavi tim pitanjem, rekao je u utorak premijer Justin Trudeau.

Trudeau je u ponedjeljak objavio da kanadske obavještajne službe aktivno istražuju vjerodostojne optužbe po kojima su indijski agenti povezani s ubojstvom Hardeeba Singha Nijjara (45) u Britanskoj Kolumbiji u lipnju.

Indija je brzo odbacila tvrdnju kao apsurdnu, poručivši da će protjerati kanadskog diplomata.

Trudeau je novinarima rekao da slučaj ima dalekosežne posljedice po međunarodno pravo.

"Vlada Indije treba ovo pitanje shvatiti s najvećom ozbiljnošću. Mi to radimo, ne želimo provocirati ili eskalirati", rekao je.

Zbog afere su zastali razgovori o potencijalnom bilateralnom trgovinskom sporazumu.

Upućeni izvor anonimno je kazao da je kanadska odluka od 1. rujna o pauziranju razgovora i 15. rujna o odgodi glavne trgovačke misije do koje je trebalo doći narednog mjeseca, izravno povezana sa zabrinutostima zbog ubojstva.

Kanadski dužnosnici do sada su odbijali reći zašto vjeruju da bi Indija mogla biti povezana s Nijjarovim ubojstvom.

"Svi će dokazi biti podijeljeni u dogledno vrijeme", rekao je anonimno visoki izvor iz kanadske vlade.

Kanada blisko surađuje sa SAD-om po tom pitanju, a to vrijedi i za Trudeauovu izjavu u ponedjeljak kojom je izrazio zabrinutost zbog ubojstva, kaže vladin izvor.

Trudeau je, upitan zašto je Ottawa tek sada progovorila o ubojstvu, rekao: "Željeli smo biti sigurni da imamo čvrste temelje u razumijevanju onoga što se događa"

Nijjarov sin Balraj (21) rekao je u utorak da je oduvijek sumnjao da iza ubojstva stoji Indija, izvijestio je CBC.

"Bilo je samo pitanje vremena kada će istina izaći na vidjelo", kazao je.

Sikhske i muslimanske organizacije pozdravile su Trudeauove izjave i pozvale njegovu vladu da brzo djeluje.

Zatražili su od njega da zaštiti Sikhe u Kanadi koji su pod prijetnjom te da onemogući indijskim državljanima povezanima s obavještajnim službama ili kršenjem ljudskih prava ulazak u Kanadu.

New Delhi, koji je pozivao Ottawu da djeluje protiv antiindijskih elemenata, dugo je nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sikha u Kanadi.

Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan Punjaba.

Oko 770 tisuća ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikhizam kao svoju religiju.


Nastavite čitati

Svijet
 

Meta odgodila pokretanje novog softvera umjetne inteligencije u Europi

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak. Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošlog tjedna podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali ovu tvrtku zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.