Svijet

Premda su plaće minimalno 3000 eura

U Njemačkoj velika nestašica radnika u ugostiteljstvu, branša zvoni na uzbunu

Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima * "Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa", rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima * "Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa", rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler

Njemačke udruge ugostitelja pozvale su u četvrtak na uzbunu zbog velike nestašice radnika u ovoj branši

"Trenutno nam nedostaje preko 50.000 radnika u restoranima, kafićima i hotelima, a s dolaskom proljeća očekujemo dodatni porast ove brojke", priopćila je strukovna udruga ugostitelja i hotelijera Njemačke Dehoga.

Iako se velik broj radnika koji su tijekom pandemije potražili posao u nekom drugom sektoru, poput maloprodaje i logistike, vratio u ugostiteljstvo, nedostatak radnika još je uvijek veliki problem.

Dehoga velike nade polaže u reformu useljavanja koju je najavila savezna vlada i rješavanje nedostatka radne snage kroz ciljano useljavanje.

"Nama su potrebne zakonske mogućnosti ciljanog uvoza radne snage iz zemlja izvan Europske unije", priopćeno je iz Dehoge.

Predstavnici sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu smatraju da je problem u lošim uvjetima za radnike u ovoj branši, prije svega u niskim plaćama.

"Početak i kraj rasprave o dovoljno radnika je stvar plaća zaposlenih u ugostiteljstvu, koje su nerijetko na granici minimalne satnice ili tek nešto više od tog iznosa", rekao je predsjednik sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu NGG Guido Zeitler.

Jedno ispitivanje NGG-a među svojim članovima pokazalo je da dvije trećine uposlenih u ugostiteljstvu ne vidi sebi dulju perspektivu u toj branši.

Zeitler smatra da bi dugoročno gledano to moglo ugostiteljstvu i hotelijerstvu donijeti dodatne probleme.

Po njegovim bi riječima minimalne mjesečne plaće u ugostiteljstvu za početak trebale iznositi najmanje 3.000 eura bruto.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.