Svijet

Istraga započela 2019. godine

U sklopu akcije protiv zlostavljanja, diljem svijeta spašeno 146 djece

Istraga je započela 2019. godine nakon izvješća pružatelja internetskih usluga u kojem je bilo vidljivo da velik broj počinitelja koristi platformu za razmjenu pogotovo uznemirujućih sadržaja koji uključuju slike koje prikazuju zlostavljanje djece, kao i slike koje prikazuju sadističke činove seksualnog zlostavljanja novorođenčadi i djece


 
2 min
Istra24
Foto MUP

Istraga je započela 2019. godine nakon izvješća pružatelja internetskih usluga u kojem je bilo vidljivo da velik broj počinitelja koristi platformu za razmjenu pogotovo uznemirujućih sadržaja koji uključuju slike koje prikazuju zlostavljanje djece, kao i slike koje prikazuju sadističke činove seksualnog zlostavljanja novorođenčadi i djece

Europol je podržao međunarodnu istragu desetaka tisuća korisničkih računa koji posjeduju ili dijele sadržaje na internetu koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, izvjestilo je Ravnateljstvo policije MUP-a.

Operacija, koju je predvodilo novozelandsko Ministarstvo unutarnjih poslova, dosad je uključivala tijela za provedbu zakona iz Australije, Austrije, Kanade, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine te Sjedinjenih Američkih Država.

Međunarodna koordinacija istražnih aktivnosti doprinijela je identifikaciji velikog broja osoba koje su povezane s tim korisničkim računima.
 
Istraga je započela 2019. godine nakon izvješća pružatelja internetskih usluga u kojem je bilo vidljivo da velik broj počinitelja koristi platformu za razmjenu pogotovo uznemirujućih sadržaja koji uključuju slike koje prikazuju zlostavljanje djece, kao i slike koje prikazuju sadističke činove seksualnog zlostavljanja novorođenčadi i djece.

Pregled informacija doveo je do otkrića 32 GB datoteka, što je jednaka količina memorije koja je potrebna za prijenos video-sadržaja u trajanju od 90 minuta.

Dosadašnja međunarodna istraga rezultirala je pokretanjem postupka u 836 slučaja diljem svijeta te uhićenjem 46 osoba na Novom Zelandu, identificiranjem više od 100 osumnjičenika u Europskoj uniji te zaštitom 146 djece diljem svijeta.

Operativne aktivnosti dovele su do identifikacije korisnika po cijelom svijetu te su te informacije proslijeđene relevantnim državnim tijelima na daljnje postupanje.

U dva slučaja, u Austriji i Mađarskoj, osumnjičenici su bili aktivni počinitelji koji su zlostavljali vlastitu djecu starosti od 6 i 8 godina. Oba djeteta su na sigurnom.

Nadalje, istraga u Španjolskoj je otkrila da osumnjičenik posjeduje i dijeli sadržaje koji prikazuju seksualno iskorištavanje djece, uz snimanje golih i seksualnih slika odraslih osoba bez dopuštenja. Velik broj istraga i dalje se provodi diljem Europske unije.
 
Europol je omogućio razmjenu informacija te koordinirao partnerskim agencijama. Također je pružio analitičku podršku usporedbom podataka te osnivanjem veće jedinice u sklopu paketa mjera za prikupljanje istražnih podataka, koji su se onda prosljeđivali državnim tijelima za provedbu zakona koja sudjeluju u operaciji.
 


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.