Svijet

prosvjeduju 11 dana

Udovica posljednjeg šaha poziva zapad da pomogne Irankama

"Imam posebnu poruku za žene: ponosna sam na njih, na moje sunarodnjakinje, sestre, djecu i kćeri. Usprkos opresiji, one se bore i imaju hrabrost ustati protiv režima“, rekla je za i24News u Parizu


 
1 min
HINA
EPA/ROUNAK AMINI

"Imam posebnu poruku za žene: ponosna sam na njih, na moje sunarodnjakinje, sestre, djecu i kćeri. Usprkos opresiji, one se bore i imaju hrabrost ustati protiv režima“, rekla je za i24News u Parizu

Farah Pahlavi, udovica posljednjeg iranskog šaha, pozvala je zapad da podrži protuvladine prosvjednike koji su izašli na ulice njezine domovine. 

„Zapad može pomoći prepričavajući sve horore koji se događaju u Iranu pod ovim režimom“, rekla je 83-godišnjakinja u egzilu za izraelski i24News. 

„Nadam se da će ovaj režim biti svrgnut“, dodala je. 

Iranske žene se desetljećima bore za svoje slobode u društvu, rekla je udovica Mohammada Reze Pahlavija, prozapadnog šaha koji je zbačen Islamskom revolucijom 1979. godine. 

Ona smatra kako su aktualni prosvjedi „prvi put da svjedočimo tako velikom pokretu u Iranu i u svim njegovim gradovima“. 

„Imam posebnu poruku za žene: ponosna sam na njih, na moje sunarodnjakinje, sestre, djecu i kćeri. Usprkos opresiji, one se bore i imaju hrabrost ustati protiv režima“, rekla je za i24News u Parizu. 

Iranke i Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru nakon što ju je u Teheranu uhitila policija za ćudoređe. Prosvjedi traju već 11 dana te su se proširili diljem zemlje, a živote je izgubilo nekoliko desetaka ljudi.


Nastavite čitati

Svijet
 

Povrće, žitarice i grahorice kod muškaraca smanjuju rizik od raka crijeva

"S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena'', rekl su zanstvenici

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.