Svijet

Kriza na vrhuncu

Ukrajina traži da UN-a zaustavi agresivne planove Rusije

"Nitko neće moći izbjeći krizu ukoliko predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba


 
2 min
HINA

"Nitko neće moći izbjeći krizu ukoliko predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba

Ukrajina je u srijedu od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da zaustavi "agresivne planove" Rusije, a prethodno je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres članice upozorio da bi prošireni sukob "mogao rezultirati opsegom i žestinom neviđenim unazad puno godina".

Opća skupština zasjedala je na svom godišnjem sastanku o Ukrajini koji se poklopio s rastućim napetostima zbog optužbi SAD-a da je Rusija uzduž granica s Ukrajinom rasporedila više od 150.000 vojnika te se sprema na invaziju.

Moskva ne samo da odbacuje te optužbe već uzvraća da Washington i njegovi saveznici šire histeriju.

"Nitko neće moći izbjeći krizu ukoliko predsjednik Putin odluči da može krenuti naprijed. Aktivna diplomacija, snažne političke poruke, oštre gospodarske sankcije i jačanje Ukrajine još uvijek mogu prisiliti Moskvu da odustane od agresivnih planova", rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitrij Kuleba.

Nakon što je Moskva priznala dvije odmetnute pokrajine na istoku Ukrajine i naredila raspoređivanje trupa za "očuvanje mira", SAD i saveznici Rusiji su uveli sankcije.

Guterres je kazao da ruske trupe neće tamo biti "mirotvorci" te je pozvao na prekid vatre i povratak dijalogu.

Britanski državni ministar za južnu Aziju i Commonwealth Tariq Ahmad pozvao je zemlje iz te regije da također uvedu sankcije Rusiji.

Njemački državni ministar Tobias Lindner je na Općoj skupštini kazao da "treba zbiti redove i snažno odbaciti takvu vrst djelovanja".

"Ako to ne učinimo, to što je snašlo Ukrajiniu može se sutra dogoditi nekoj drugoj članici UN-a", rekao je Lindner.

SAD se nada da će se na Općoj skupštini pokazati koliko je Rusije izolirana zbog poteza prema Ukrajini. Opća skupština danas neće ništa odlučiti.

Reuters podsjeća da je 2014., nakon aneksije Krima, Opća skupština usvojila rezoluciju sa 100 glasova "za" kojom se referendum o statusu Krima proglasio ništavnim.

Rezolucije Opće skupštine imaju političku težinu, ali nisu pravno obvezujuće.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.