Svijet

U zatvorima i kampovima

UNICEF: Nasilje na sjeveroistoku Sirije ugrožava gotovo 850 djece

"Eskalacija nasilja u gradu al-Hassakehu nakon prošlotjednog bijega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene djece", izjavio je u nedjelju predstavnik UNICEF-a u Siriji Viktor Nylund


 
1 min
HINA

"Eskalacija nasilja u gradu al-Hassakehu nakon prošlotjednog bijega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene djece", izjavio je u nedjelju predstavnik UNICEF-a u Siriji Viktor Nylund

Gotovo 850 djece u neposrednoj je opasnosti zbog eskalacije nasilja na sjeveroistoku Sirije, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda za zaštitu djece UNICEF.

Eskalacija nasilja u gradu al-Hassakehu nakon prošlotjednog bijega iz zatvora velikog broja zatočenika dovela je u ozbiljnu opasnost gotovo 850 zatočene djece, izjavio je u nedjelju predstavnik UNICEF-a u Siriji Viktor Nylund.

Nekima je od njih navodno tek 12 godina.

Više od 100 ljudi navodno je ubijeno, a tisuće su bile prisiljene napustiti svoje domove zbog nasilja povezanog sa zatvorom Ghwayran.

"Djeca u zatvoru Ghwayran ipak su samo djeca i imaju pravo na pristup pravnim postupcima koji se baziraju na načelu zacjeljivanja zajednice", upozorio je predstavnik UNICEF-a. 

"Apeliramo da se djecu pusti iz zatvora. Pritvaranje djece trebalo bi biti isključivo zadnje rješenje i trebalo bi trajati što je kraće moguće", naglasio je.

Po njegovim je riječima trenutno u zatvorima i kampovima smješteno gotovo 10 tisuća djece i njihovih majki iz više od 60 zemalja. Njihovi su životi u opasnosti zbog sve težih uvjeta u zatvoru i hladne zime. 

Djeca su "iznimno ranjiva i hitno im treba zaštita", istaknuo je Nylund.

"UNICEF poziva sve aktere na sjeveroistoku i u drugim dijelovima Sirije da sklone djecu i zaštite ih. Ponovo pozivamo sve zemlje članice uključene u sukob da hitno poduzmu mjere i preuzmu odgovornost u najboljem interesu djece i da ih vrate zajedno s njihovim majkama u matične zemlje."

Al-Hassakeh nalazi se na sjeveroistoku Sirije koji kontroliraju sirijski Kurdi. Po kurdskim medijima, u zatvoru u tom gradu donedavno je bilo zatvoreno oko 5.000 pristaša ekstremne islamističke skupine Islamska država.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

UGROŽNE GOMILE I GRADINE: Solarne elektrane u Hercegovini uništavaju baštinu staru 4000 godina

„Svugdje u svijetu prije takvih aktivnosti provode se arheološke studije o utjecaju na baštinu. Nažalost naše institucije su devastirane“, rekao je pročelnik studija Arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Tino Tomas za RTV HercegBosne. Pojasnio je kako najveću odgovornost za uništavanje povijesne baštine snose institucije koje izdaju potrebne dozvole za gradnju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.