Svijet

Povodom međunarodnog dana sigurnog interneta

Više od 30 posto srednjoškolaca svjedočilo objavama štetnih sadržaja na Internetu

"Jeste li znali da je više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca svjedočilo kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su gole, neprimjereno odjevene ili za vrijeme određene seksualne radnje i te fotografije dijele na internetu", postavljaju iz Centra pitanje hrvatskoj javnosti


 
3 min
HINA

"Jeste li znali da je više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca svjedočilo kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su gole, neprimjereno odjevene ili za vrijeme određene seksualne radnje i te fotografije dijele na internetu", postavljaju iz Centra pitanje hrvatskoj javnosti

Više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca svjedočilo je kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su gole, neprimjereno odjevene ili za vrijeme određene seksualne radnje i te fotografije dijele na internetu, upozorili su u ponedjeljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

"Jeste li znali da je više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca svjedočilo kako njihovi vršnjaci potajno fotografiraju druge osobe u situacijama kada su gole, neprimjereno odjevene ili za vrijeme određene seksualne radnje i te fotografije dijele na internetu", postavljaju iz Centra pitanje hrvatskoj javnosti.

Ovo je, naglašavaju, samo dio rezultata provedenog istraživanja pod nazivom DeShame Hrvatska, prvog sustavnog međunarodnog istraživanja o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca te izloženosti štetnim sadržajima i seksualnom uznemiravanju u online okruženju.

Hrvatska četvrta zemlja koja je provela istraživanje u srednjim školama

Hrvatska je, upozoravaju, četvrta zemlja nakon Danske, Mađarske i Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj se provelo ovo istraživanje, čiji je nositelj Centar za sigurniji Internet (CSI) u suradnji sa srednjim školama na području cijele države.

Pritom su iz Centra, u povodu obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg Interneta, za utorak najavili službeno predstavljanje spomenutog DeShame Hrvatska istraživanja koje će se održati u zagrebačkom Hall of Game.

Javnosti će se obratiti voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, direktorica korporativnih komunikacija A1 Hrvatska Dubravka Štefanac Vinovrški, Lucija Vejmelka iz Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta i Miroslav Rajter, voditelj ureda za istraživanje Sveučilišta u Zagrebu.

Dan sigurnijeg Interneta obilježit će se cjelodnevnim programom koji sutra ujutro počinje online kvizom za djecu i mlade, slijedi konferencija za novinare s predstavljanjem preliminarnih rezultata istraživanja te panel "Za tipkovnicom ili konzolom budi pod kontrolom" s influencerima, uz predstavljanje projekta Influencer akademija.

Program završava Webinarom za stručnjake "Uloga stručnjaka u području rizičnih ponašanja djece i mladih na Internetu".

Bolji Internet za sve, posebno za najmlađe korisnike

Iz Centra napominju kako slogan ovogodišnjeg međunarodnog Dana sigurnijeg Interneta, 8. veljače glasi "Zajedno za bolji Internet", uz poziv svim akterima da djeluju zajedno i daju svoj doprinos u stvaranju boljeg Interneta za sve, a posebno za najmlađe korisnike.

Upravo njih pozivaju da, sumnjaju li na nasilje na Internetu, nazovu 0800 606 606, besplatni i anonimni telefonski broj za pomoć i podršku u slučaju nasilja preko Interneta te nezakoniti sadržaj prijave putem csi.hr.

Inače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je organizacija osnovana 2006. u Osijeku, po uzoru na slične  organizacije u svijetu.

Motiv za osnivanjem Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i distribuciji tog materijala putem Interneta, ali i drugih oblika zanemarivanja i zlostavljanja, kao i fenomena nestale djece.

Građanski aktivizam urodio je entuzijastičnim timom stručnjaka koji su proveli i provodit će mnogobrojne projekte u svrhu zaštite djece i njihovih prava, zaključuju iz Centra te napominju kako će, zbog epidemiološke situacije, prilikom dolaska na njihov program biti potrebno predočiti važeću EU digitalnu covid potvrdu te nositi zaštitnu masku za lice.


FOTO: Freepik

Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.