Svijet

UKRAJINSKI NAPAD AMERIČKIM PROJEKTILIMA

Zaoštrava se situacija. Kremlj okrivio SAD za napad na Krim

Ruski dužnosnici upozoravaju da rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu do sada, a predsjednik Vladimir Putin opetovano upozorava na rizik od mnogo većeg rata s najvećim svjetskim velesilama


 
2 min
HINA
Ilustracija

Ruski dužnosnici upozoravaju da rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu do sada, a predsjednik Vladimir Putin opetovano upozorava na rizik od mnogo većeg rata s najvećim svjetskim velesilama

Kremlj je danas izravno okrivio Sjedinjene Države za ukrajinski napad na Krim američkim projektilima ATACMS dan prije u kojem je u poginulo najmanje četvero ljudi, uključujući dvoje djece, a 151 osoba je ozlijeđena, i poručio da će biti posljedica.

Ruski dužnosnici upozoravaju da rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu do sada, a predsjednik Vladimir Putin opetovano upozorava na rizik od mnogo većeg rata s najvećim svjetskim velesilama. 

No izravno okrivljavanje SAD-a za napad na Krim, koji je Rusija anektirala 2014., novi je potez u zaoštravanju situacije.

"Savršeno dobro znamo tko stoji iza ovoga", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, dodajući da je jasno tko je isporučio oružje, naciljao ga i osigurao podatke za njegovo korištenje. 

"Ovdje je sve apsolutno jasno. Kao predstavnici medija, trebali biste pitati moje kolege u Europi, i prije svega u Washingtonu, tajnike za medije, zašto njihove vlade ubijaju rusku djecu. Samo im postavite to pitanje."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je američka veleposlanica u Moskvi bila pozvana na razgovor kako bi ju se upozorilo na "mjere odmazde" nakon napada na Krim dan prije.

Ministarstvo je priopćilo da je Lynne Tracy upozorena da su "Sjedinjene Države, koje vode hibridni rat protiv Rusije, postale strana u sukobu" u Ukrajini i da "će uslijediti mjere odmazde".

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je SAD odgovoran za napad na Sevastopolj.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti, Peskov je podsjetio na Putinove riječi od 6. lipnja kada je rekao da će rasporediti konvencionalne projektile tako da će moći gađati SAD i europske saveznike ako oni dopuste da Ukrajina gađa dublje u ruski teritorij s dalekometnim zapadnim oružjem.

"Naravno, upletenost SAD-a u borbe, zbog čega ginu miroljubivi Rusi, može samo imati posljedice", rekao je. "Kakve točno - vrijeme će pokazati."


Nastavite čitati

Svijet
 

Kremlj s oprezom reagirao na mirovni samit o Ukrajini

Volodimir Zelenskij jučer je rekao da je za sudjelovanje Moskve na budućem samitu, a nakon konferencije o miru o Ukrajini organizirane sredinom lipnja u Švicarskoj. Konferenciji je tada prisustvovalo više desetaka svjetskih čelnika, no Rusija nije bila pozvana * Zelenskij nije spominjao prekid neprijateljstava, već uspostavu "plana" * Kremlj je dosad isključivao bilo kakve mirovne pregovore sve dok Ukrajina ne napusti pet regija koje Moskva želi anektirati i dok se ne odrekne savezništva sa Zapadom. To bi, de facto značilo kapitulaciju

Svijet
 

Gareth Southgate dao ostavku

Vrijeme je za promjene i za novo poglavlje. Nedjeljno finale u Berlinu protiv Španjolske bila je moja posljednja utakmica kao izbornika Engleske. Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što nosi tri lava na svojim majicama, i bili su zaslužni za svoju zemlju na toliko načina, poručio je Southgate

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.