Život

ZNANSTVENICI U NEVJERICI

Antarktika: Godišnji maksimum zaleđene morske površine na najnižoj razini u 44 godine

Od početka satelitskih mjerenja dva se pola ponašaju različito. Morski led otapa se brže na Grenlandu i na Arktiku, no sateliti pokazuju blagi porast otapanja zaleđene morske površine i na Antarktici, što je u suprotnosti s očekivanjima nekih klimatskih modela


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Od početka satelitskih mjerenja dva se pola ponašaju različito. Morski led otapa se brže na Grenlandu i na Arktiku, no sateliti pokazuju blagi porast otapanja zaleđene morske površine i na Antarktici, što je u suprotnosti s očekivanjima nekih klimatskih modela

Godišnji maksimum zaleđene morske površine oko Antarktike pao je na najnižu razinu u posljednje 44 godine na kraju australnog ljeta koje završava u veljači, u vrijeme kada se činilo da se taj ledeni kontinent bolje nosi s klimatskim promjenama od Arktika, zaključak je grupe istraživača.

U sklopu prirodnog godišnjeg sezonskog ciklusa leda koji pluta oceanom, on se otapa ljeti i ponovno formira zimi, pri čemu satelitske snimke iz 1978. vrlo precizno bilježe područja pokrivena ledom tijekom svih godišnjih doba uzastopno iz godine u godinu.

Od početka satelitskih mjerenja dva se pola ponašaju različito. Morski led otapa se brže na Grenlandu i na Arktiku, no sateliti pokazuju blagi porast otapanja zaleđene morske površine i na Antarktici, što je u suprotnosti s očekivanjima nekih klimatskih modela.

Podaci grupe istraživača sa Sveučilišta Sun Aat-sen iz Guangzhoua, objavljeni u časopisu Advances in Atmospheric Sciences ukazuju na to da je 25. veljače izmjerena rekordno niska razina površine pod ledom od početka mjerenja 1978.

Na taj dan je izmjereno 1,9 milijuna četvornih kilometara zaleđene morske površine u Južnom oceanu.

Pet godina nakon što je maksimum zaleđene morske površine dosegao rekordno nisku vrijednost, koja je u 2017. godini iznosila nešto više od 2 milijuna km2, područje pokriveno morskim ledom prvi je put palo na površinu manju od 2 milijuna km2, što je 30 posto manje od prosjeka u trideset godina, odnosno u razdoblju između 1981. i 2010. godine.

Znanstvenici su očekivali da će se ledena površina nakon rekordno niske razine iz 2017. početi oporavljati.

Otapanje je povezano s "termodinamikom", odnosno utjecajem temperatura, ali i s kretanjem leda prema sjeveru, kao i s tanjim slojem leda na obali Amundsenova mora.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.