Život

Tradicija Uskrsnog ponedjeljka

Uvala Blaz i Salamuštica, čarolija na rakljanskoj strani Raškog zaljeva

Čim stignete do mlinova fascinirat će vas spoj zelenila i plavetnila, žamor vode koji se ulijeva u more, u daljini pogled na suprotnu stranu preko zaljeva, na zelena brdašca i maleno ribarsko mjesto Trget


 
2 min
ⒸFOTO: Manuel Angelini

Čim stignete do mlinova fascinirat će vas spoj zelenila i plavetnila, žamor vode koji se ulijeva u more, u daljini pogled na suprotnu stranu preko zaljeva, na zelena brdašca i maleno ribarsko mjesto Trget

Godinama na Uskrsni ponedjeljak posjećujemo stare napuštene mlinove u uvali Blaz, s rakljanske strane Raškog zaljeva. Ne znam prije koliko je godina započela ta blagdanska obiteljska tradicija, ali dosad nam nije dosadila.

Oduvijek preferiramo boravak u prirodi, daleko od gužvi. No, bez obzira na to što nema prometne signalizacija koje će vas dovesti do ovog, zaista posebnog mjesta, posjećenost Blazu je svake godine sve veća.


Iz smjera Pule do Blaza možete stići kad s ceste prema Barbanu skrenete za Hreljiće, ili Hrboke. U svakom slučaju morate stići do mjesta Rebići odakle vas dalje, do sama uvale, vodi uska asfaltirana cestica. Uz vožnju se pruža prekrasan pogled na Raški zaljev i mjesto Trget na suprotnoj strani zaljeva.

Vozilo se može parkirati u samoj uvali, gdje se nalaze drveni molovi za vezivanje barki. Pored je livada i mjesta za parkiranje ima više nego dovoljno.

Danas je puhala lagana burica, pa je more bilo posebno bistro i naglašavalo svoje plavetnilo.


Staza uz uvalu vodi do starih mlinova gdje se nalaze izvori vode koji su nekad pokretali mlinove i služili okolnim mjestima kao izvor pitke vode. Mlinova je bilo pet ukupno, a danas možemo vidjeti njihove ostatke koji se nalaze u razini mora, što je rijetkost.

Čim stignete do mlinova fascinirat će vas spoj zelenila i plavetnila, žamor vode koji se ulijeva u more, u daljini pogled na suprotnu stranu preko zaljeva, na zelena brdašca i maleno ribarsko mjesto Trget.

Još uvijek nisam upoznao ikoga tko bi ostao ravnodušan na ovo tradicionalno izletište za Uskrsni ponedjeljak.


Dalje, prolazeći uz strmu obalu šumskim putevima i kozjim stazama stiže se do šljunkovite uvale Salamuštica koja skriva potopljeni njemački patrolni brod iz Drugog svjetskog rata čiji se ostaci naziru iznad površine mora.
Prekrasno vrijeme i bistrina mora omogućili su idealan doživljaj ovog posebnog mjesta na rakljanskoj strani Raškog zaljeva.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.