Život

Tradicija Uskrsnog ponedjeljka

Uvala Blaz i Salamuštica, čarolija na rakljanskoj strani Raškog zaljeva

Čim stignete do mlinova fascinirat će vas spoj zelenila i plavetnila, žamor vode koji se ulijeva u more, u daljini pogled na suprotnu stranu preko zaljeva, na zelena brdašca i maleno ribarsko mjesto Trget


 
1 min
ⒸFOTO: Manuel Angelini

Čim stignete do mlinova fascinirat će vas spoj zelenila i plavetnila, žamor vode koji se ulijeva u more, u daljini pogled na suprotnu stranu preko zaljeva, na zelena brdašca i maleno ribarsko mjesto Trget

Godinama na Uskrsni ponedjeljak posjećujemo stare napuštene mlinove u uvali Blaz, s rakljanske strane Raškog zaljeva. Ne znam prije koliko je godina započela ta blagdanska obiteljska tradicija, ali dosad nam nije dosadila.

Oduvijek preferiramo boravak u prirodi, daleko od gužvi. No, bez obzira na to što nema prometne signalizacija koje će vas dovesti do ovog, zaista posebnog mjesta, posjećenost Blazu je svake godine sve veća.


Iz smjera Pule do Blaza možete stići kad s ceste prema Barbanu skrenete za Hreljiće, ili Hrboke. U svakom slučaju morate stići do mjesta Rebići odakle vas dalje, do sama uvale, vodi uska asfaltirana cestica. Uz vožnju se pruža prekrasan pogled na Raški zaljev i mjesto Trget na suprotnoj strani zaljeva.

Vozilo se može parkirati u samoj uvali, gdje se nalaze drveni molovi za vezivanje barki. Pored je livada i mjesta za parkiranje ima više nego dovoljno.

Danas je puhala lagana burica, pa je more bilo posebno bistro i naglašavalo svoje plavetnilo.


Staza uz uvalu vodi do starih mlinova gdje se nalaze izvori vode koji su nekad pokretali mlinove i služili okolnim mjestima kao izvor pitke vode. Mlinova je bilo pet ukupno, a danas možemo vidjeti njihove ostatke koji se nalaze u razini mora, što je rijetkost.

Čim stignete do mlinova fascinirat će vas spoj zelenila i plavetnila, žamor vode koji se ulijeva u more, u daljini pogled na suprotnu stranu preko zaljeva, na zelena brdašca i maleno ribarsko mjesto Trget.

Još uvijek nisam upoznao ikoga tko bi ostao ravnodušan na ovo tradicionalno izletište za Uskrsni ponedjeljak.


Dalje, prolazeći uz strmu obalu šumskim putevima i kozjim stazama stiže se do šljunkovite uvale Salamuštica koja skriva potopljeni njemački patrolni brod iz Drugog svjetskog rata čiji se ostaci naziru iznad površine mora.
Prekrasno vrijeme i bistrina mora omogućili su idealan doživljaj ovog posebnog mjesta na rakljanskoj strani Raškog zaljeva.


Nastavite čitati

Istra
 

Obala Novigrada, široka je i pitoma. Nekadašnji biskupski grad, položen korak do velikog ušća Mirne, amblem je istarskog zapada

U mandraču barke su poredane kao stado, pripadaju više kopnu nego moru, sidrišta slice kamenim stupovima sajmišta na kojima se veže blago na prodaji. Barem se meni tako čini. Novigradski mandrač je najveći u Istri, a u njemu i dalje su na sidrištu ribarske brodice. U Novigradu ribari i dalje dominiraju mandračom, riva je jako živa, domaćih ljudi na sve strane bez obzira na navalu turista

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.