Život

u općini plitivička jezera

Čak 6000 gledatelja na pistama bišeg aerodroma Željava

Željava je blizu Nacionalnog parka Plitvička jezera i ima “potencijal da pomogne NP da se smanji pritisak na sama jezera, u smislu da gosti ostanu par dana, ali da se posjete rasporede na razne sadržaje na raznim lokacijama


 
2 min
HINA

Željava je blizu Nacionalnog parka Plitvička jezera i ima “potencijal da pomogne NP da se smanji pritisak na sama jezera, u smislu da gosti ostanu par dana, ali da se posjete rasporede na razne sadržaje na raznim lokacijama

Uspio je Balkan’s Finest, prvo automobilističko događanje na aerodromu Željava, rekao je u nedjelju Hini načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač i iznio podatak da je u subotu, prvog od dva dana trajanja, bilo oko šest tisuća posjetitelja i sudionika, a program se nastavlja i danas.

Priznaje Kovač da ga je bilo strah neuspjeha, ali da sada smatra da je ovo događanje na pistama velikog vojnog aerodroma bivše države na Željavi "tek početak nove tradicije”.

Zadovoljan izvješćima s Balkan’s Finesta je i predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner ali kaže da je jučer bilo organizacijskih problema na utci ubrzanja na 402 metra, no da je organizatoru ovo prvi put i da smatra "da će  dogodine na Željavi održati i službeno prvenstvo Hrvatske”.

“Predsjednik discipline ubrzanja na 402 metra Rudolf Kalkan i ostali članovi Autokluba Slavonija, podmetnuli su leđa i sve dobro prolazi”, rekao je Štetner.

Balkan’s Finest se održava u organizaciji auto udruge NLO 505, a njegov predsjednik Zlatko Ružnić izdvaja kontrolirano proklizavanje automobila (Drift) kao posebno atraktivnu, te kaže da su 43 drifterske ekipe na Željavi "apsolutni rekord u dosada održanim natjecanjima Croatian Drift Challenge".

Zato mu je žao, dodaje, što je danas manje ljudi nego jučer , jer je oblačno i puše vjetar i naglašava da je cilj ovog događaja i promocija automobilizma u regiji, ali i razvoj novog turističkog sadržaja i destinacije.

Upravo je zbog toga, dodaje načelnik Kovač, Općina stala uz ovu manifestaciju i uključila se u obimne radove čišćenja Željave.

Komunalne su tvrtke i do sada održavale Željavu za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova i čuvanje državne granice od ilegalnih ulazaka migranata iz BiH u Hrvatsku, ali je za Balkan’s Finest učinjeno i puno više.

Čišćenje se radilo po dozvoli Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, jer je tamo, kaže Kovač, na nekim djelovima pisti bilo i uraslog drveća, djelove je trebalo asfaltirati, pa betonirati, da bi se uopće mogao održatri ovakav automobilistički događaj.

Međutim, dodaje Kovač, bivši aerodrom s mnoštvom pista, podzremnih hangara i tunela na Željavi takav je potencijal da se može sam financirati, samo treba realizirati neke od mnoštva ideja, poput raznih maratona, muzeja hladnog rata, ali i mnogočega drugog, to tim prije što, tvrdi Kovač, dnevno na Željavu samoinicijativno dolazi i po 500 turista i izletnika”.

Željava je blizu Nacionalnog parka Plitvička jezera i ima “potencijal da pomogne NP da se smanji pritisak na sama jezera, u smislu da gosti ostanu par dana, ali da se posjete rasporede na razne sadržaje na raznim lokacijama.


Nastavite čitati

Paladina najavio promjene u korporativnom upravljanju državnim poduzećima

U završnoj je fazi priprema novog zakona o trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a kao neke od njegovih smjernica Paladina je apostrofirao buduću centralizaciju modela upravljanja tim trgovačkim društvima, uspostavu sustava jasnih i mjerljivih financijskih i nefinancijskih ciljeva te njihovo praćenje od strane vlasničkih tijela, kao i transparentan postupak izbora članova nadzornih odbora, od kojih će većina biti neovisna od vlasnika

"Cijenimo doprinos nacionalnih manjina izgradnji moderne hrvatske države i društva"

Na konferenciji "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 20 godina poslije: politička zastupljenost nacionalnih manjina kao preduvjet za jačanje manjinskih prava" istaknuto je kako je donošenje tog akta otvorilo vrata ulaska Hrvatske u EU, utjecalo na položaj Hrvatske u svijetu te imalo važnu ulogu u procesu integracije nacionalnih manjina u hrvatsko društvo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.